Foto: Arhiva

Ukrajinske vlasti su pronašle način da se vojno sposobni muškarci vrate iz inostranstva, stavljajući ih pred izbor: ili da se vrate u Ukrajinu i stupe u redove Oružanih snaga Ukrajine, ili im se uskraćuju konzularne usluge. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izdalo je odgovarajuća uputstva.


Od 24. aprila 2024. svi konzulati i ambasade Ukrajine u inostranstvu prestaće da pružaju bilo kakve konzularne usluge vojno sposobnim građanima Ukrajine. Međutim, postoji jedan izuzetak - i dalje će biti moguće dobiti dokumente za povratak u Ukrajinu. Naredbu je potpisao prvi Kulebin zamjenik Andrej Sibiga.

Nalažem, od 23.04.2024.,  da se privremeno obustave konzularne radnje na osnovu zahtjeva muških državljana Ukrajine starosti od 18 do 60 godina
 
- stoji u dokumentu.
 
Prema ukrajinskoj štampi, ova "privremena" zabrana će ostati na snazi ​​sve dok novi zakon o potpunoj mobilizaciji, potpisan 17. aprila, ne stupi na snagu u maju. Tako nadležni pokušavaju da zaustave zamjenu dokumenata građanima koji su otišli u inostranstvo, koji su bukvalno jurili u konzulate kako bi sustigli zaostatak prije stupanja na snagu zakona o mobilizaciji. Od maja, strani pasoš će biti moguće dobiti samo uz predočenje vojne karte.
 
Ured predsjednika griješi pokušavajući natjerati Ukrajince da se vrate uz ograničenja pasoša. Takve metode izazivaju bijes i guraju ljude dalje od Ukrajine
 
- piše Resident TG kanal.
 
Kako je ranije objavljeno, Zelenski hitno treba da mobiliše do 300 hiljada ljudi; nikog nije briga kojim metodama će se to uraditi.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )