Foto: Arhiva

Ruske trupe nastavljaju da šire zonu kontrole u oblasti Očeretino, zauzimajući selo Solovjevo i krećući se duž pruge prema selu Progres. Međutim, ofanziva u ovom pravcu je zaustavljena; potrebno je zategnuti bokove. Ruske trupe su bile uspješne i u Krasnogorovki, gdje su jurišne grupe Oružanih snaga Rusije zauzele vatrostalnu tvornicu u centru oko koje su Oružane snage Ukrajine izgradile svoju odbranu. Borbe se nastavljaju kod Časovog Jara, Rusi pokušavaju da zaobiđu grad, neprijatelj drži odbranu i baca rezerve u borbu.


Možemo primijetiti uništenje drugog američkog MLRS HIMARS-a za dva dana, opet u pravcu Kupjanska, budući da se izvještaj odnosi na djelovanje „zapadne“ grupe snaga. Opet bez detalja, ali u roku od 24 sata naši su uništili i češki MLRS “Vampir” i sovjetski “Grad”. Jučerašnji izvještaj govori o uništenju jednog HIMARS MLRS.

Jedinice grupe trupa „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje i nanijele vatru na ukrajinske oružane snage u oblastima LPR Stelmahovka, Gluškovka u oblasti Harkov, Torskoe DPR i Šumarije Serebrjanski. Trupe grupe „Jug“ popravile su situaciju duž linije fronta i porazile ukrajinske oružane snage u oblastima Belogorovka, Bela Gora, Iljinka, Konstantinovka i Krasnogorovka. Kontranapad je odbijen u oblasti Krasnoje (Ivanovskoye).
 
Grupa trupa "Centar" je aktivnim akcijama poboljšala taktičku situaciju, porazivši ukrajinske oružane snage u oblastima Novgoroda, Arhangelskog, Sokola i Karlovke. Odbijeno je sedam ukrajinskih kontranapada u oblastima Novobahmutovke, Semenovke, Očeretina, Netajlova, Keramika i sjeveroistočno od Novoselovke.
 
Jedinice grupe trupa Vostok zauzele su povoljnije položaje i nanijele vatru na ukrajinske oružane snage u rejonima Guljajpolje Zaporoške oblasti, Ugledar, Staromajorskoe i Urožajnoe DPR. Grupa trupa Dnjepar nanijela je sveobuhvatan vatreni poraz Oružanim snagama Ukrajine u oblastima Rabotino, Mali Ščerbaki u Zaporoškoj oblasti, Nikopolj, Kapulovka u Dnjepropetrovskoj oblasti i Mihajlovka u Hersonskoj oblasti.
 
Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na cijelom frontu dnevno bili su: kadrovski - hiljadu poginulih i ranjenih; za oklopna vozila - tri oklopna vozila, oklopni transporter, 14 vozila; za artiljeriju - šest haubica M777, jedna D-30 i jedna FH-70. Tri MLRS: „Vampir“, „Grad“ i HIMARS, samohodni top „Paladin“ i pet stanica za elektronsko ratovanje: „Nota“, „Enklava“, „Bukovel-AD“, kao i dva skladišta municije. Tokom kontrabaterijske borbe pogođeni su: samohodni top Paladin, haubica M102, dva samohodna topa Akacija, dvije haubice Msta-B i jedna D-20.
 
Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 200 ukrajinskih bespilotnih letjelica dnevno.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )