Foto: Tanjug

Moramo da se zapitamo kako žive Hrvati u BiH, poručio je predsjednik Hrvatske


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da se poslednjih godina sistematski zanemaruju i gaze prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.
 
"Iako živimo u Hrvatskoj koja je članica EU, moramo se okrenuti oko sebe i zapitati se kako žive Hrvati u BiH. Hrvati koji su ostali da žive u BiH imaju svoja prava kao konstitutivni narod i ta prava se posljednjih godina sistematski zanemaruju i gaze. Zbog toga kao Hrvati moramo biti jedinstveniji, odlučniji i ako hoćete drskiji i tražiti svoje, pa makar se radilo i o nečemu simboličnom, kao što je izbor člana Predsjedništva BiH", poručio je Milanović na skupu u Kninu povodom 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), prenosi Hina.
 
On je naveo da je riječ o principima, da Bošnjaci ne mogu da biraju hrvatskog člana Predsjedništva i da u BiH postoje Hrvati, Srbi i Bošnjaci koji moraju shvatiti da, iako su matematička većina, njima ili bilo kome drugome to ne daje veća prava.
 
"Za to se hrvatska država mora boriti. Mora se boriti za čast svojih ljudi", poručio je predsjednik Hrvatske.
 
Naveo je da su mnogi pripadnici HVO "sumnjičeni za raznorazne zločine od druge i treće strane", ali je da posle 30 godina niko nije optužen i zatvoren
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )