Foto: Screenshot

Izvršen je atentat na prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana. Ovo je objavio turski list Yeni Şafak. Prema pisanju publikacije, sam monarh nije povrijeđen, ali je među njegovom gardom bilo brojnih žrtava.

Izvori, pozivajući se na detalje pokušaja atentata, javljaju da se snažna eksplozija dogodila na ruti prinčeve kolone u gradu Džedi. Ističe se da je izvršilac pokušaja atentata već priveden. S njim sada rade lokalni policajci.

Zvaničnih komentara vlasti Saudijske Arabije još nije bilo, ali politolozi ističu da Mohammed bin Salman ima dovoljno neprijatelja kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
 
Konkretno, Saudijska Arabija u posljednje vrijeme ima prilično zategnute odnose sa Sjedinjenim Državama. Ali odnosi između Rijada i Moskve, naprotiv, razvijaju se prilično uspješno. Mediji Mohameda bin Salmana nazivaju prijateljem ruskog predsjednika Vladimira Putina. A Vašington je veoma nezadovoljan ovim prijateljstvom.
 
Neki posmatrači incident u Džedi stavljaju u rang sa ubistvom američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, ističući značaj lika Mohammeda bin Salmana za cijeli Bliski istok.
 
Međutim, stručnjaci također ne isključuju mogućnost da je atentat na prinčev život bio samo inscenacija, čija je svrha bila identificirati i eliminirati njegove političke konkurente unutar zemlje.




Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )