Foto: Twitter

Mađarska ne planira podržati sankcije na uvoz nafte i gasa iz Rusije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom danas u Ankari.

Bez obzira na to da li će se čelnici EU odlučiti da u šesti krug sankcija uključe i embargo na uvoz plina i nafte iz Rusije, Mađarska će postupiti onako kako je ranije i najavljivala, što znači da će ta država unilateralno nastaviti djelovati u odnosu sa Rusijom.
 
"Nećemo podržati sankcije protiv ruske nafte i gasa. Ruski gas se isporučuje Mađarskoj bez prekida", rekao je danas Szijjarto.
 
On je ranije ovog mjeseca istakao da se Mađarska protivi embargu na isporuku energenata iz Rusije.

Peti paket sankcija Evropske unije koji je na snazi ​​od 8. aprila ove godine proširio je zabranu evropskim kompanijama da isporučuju tehnologije za preradu nafte i proizvodnje tečnog prirodnog gasa Rusiji.
EU sankcijama ne dopušta kompanijama da Rusiji isporučuju opremu za hlađenje i ukapljivanje gasa, opremu za frakcionisanje ugljovodonika u proizvodnji prirodnog gasa i procesu prerade nafte kao i dostavu široke lepeze hemijske opreme potrebne za različite faze prerade nafte.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )