Foto: RTV

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je američka pjesnikinja Luiz Glik, saopštila je švedska Akademija za književnost.

Njoj je Nobel dodijeljen "zbog njenog nepogrešivog pjesničkog glasa koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim".

Glikova je potomak mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. vijeka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi.

Prateći ovu poetiku ona tretira pjesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svijet tako što upotrebljava obične svakodnevne riječi. U eseju "Dokazi i teorije" navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem.

Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu "Divlji iris". Bila je pjesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )