Foto: Manastir Visoki Dečani

Lažni sveštenik iz Albanije pokušao je da u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji snimi provokativni video-snimak sa nacionalističkim sadržaje, ali je to spriječeno, a o svemu je obaviješten Kfor, saopštilo je monaštvo ove srpske svetinje.

Monaštvo Manastira Visoki Dečani objavilo je na "Tviteru" da je prije nekoliko dana, građanin Albanije N. Džufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namjerama.
 
"Pošto smo od Crkve Albanije obavješteni da je N. Džufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obavješteni da se čuvaju", navodi se u objavi.
 
Monasi manastira Dečani negirali su Džufkine tvrdnje u pojedinim medijima na albanskom jeziku da je "odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac" kao potpuno netačne i ocijenili da predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namjerom širenja vjerske i etničke netrpeljivosti.
 
Bratstvo manastira je pojasnilo da je odmah nakon incidenta KFOR obaviješten da se pobrine za moguće provokativno djelovanje i širenje etničke i vjerske mržnje.
 
"Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posjetioci dobre volje su i uvijek će biti dobrodošli da posete naš manastir", ističe se su objavi.
 
Albanska pravoslavna crkva saopštila je da Nikola Džufka nije pravoslavni sveštenik, niti je priznat od bilo koje hrišćanske crkve.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )