Foto: RTRS

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov poručio je da veze Rusije i Republike Srpske doživljavaju veliki uspon.

"Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intenzivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou", istakao je Lavrov obraćajući se video linkom povodom svečanog otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.
 
"Trenutak je zaista istorijski. Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banjaluci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", naglasio je Lavrov.

Zahvalio se rukovodstvu Srpske na učešću u realizaciji ovog projekta.
 
"Prije svega zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske i lično predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju. Iskreno smo zahvali episkopu banjalučkom Jefremu što imamo ovako divnu zgradu za smještaj ruske diplomatske misije. Ubijeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno rješavaju zadatke sa kojima se suočavaju", naglasio je Lavrov.
 
Šef ruske diplomatije je istakao da postoji više zadataka, a da će prioritet biti posvećen izgradnji rusko-srpskog hrama u Banjaluci.
 
"U Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti. Uspostavljene su značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko - srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koja vezuje naše narode. Nastavićemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj. Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i djelovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banjaluci", poručio je Lavrov.
 
Lavrov je poručio da ga raduje antifašistička tradicija koja se njeguje u Republici Srpskoj.
 
"Sa toplinom u srcu vidimo koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma kod srpskog naroda. Republika Srpska je zaista uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije. Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu", poručio je Lavrov.

Zaključio je da su otvoreni za nastavak saradnje i dodatno zbližavanje u cilju širenja mira.
 
"Mojim kolegama saradnicima u kancelariji ambasade je uvijek drago da sarađuju sa prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajamno korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti. Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana Republike Srpske", zaključio je Sergej Lavrov, prenosi ATV.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )