Foto: Ruska Duma

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je NATO tokom govora na sastanku komiteta stranke Jedinstvena Rusija.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 

"Francuski predsjednik Emanuel Makron je jednom rekao da je u NATO-u došlo do 'moždane smrti'... Takav NATO je otišao predaleko. Oni njeguju kijevski neonacistički režim", rekao je Lavrov, prenosi ruska prorežimska novinska agencija TASS. .

"Kao što znate, juče je na inicijativu predsednika Makrona sazvan samit takozvane evropske političke zajednice, a nakon sastanka šef diplomatije EU Žozep Borel je ponosno izjavio da je bezbjednosna struktura razvijena bez mješanja Rusije. Dakle, držali su se linije Kijeva, podstičući sumanute fantazije onih koji tamo još imaju vlast“, ​​rekao je ruski ministar diplomatije.

Ukrajina stvara rizike povezane sa primjenom oružja za masovno uništenje, o čemu svjedoči izjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o „preventivnom napadu“ NATO-a na Rusiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Ne možemo ćutke preći preko diskusija na temu moguće upotrebe nuklearnog oružja, kojih je u poslednje vrijeme sve više, a s tim u vezi posebno se ne mogu prećutati nepromišljene akcije kijevskog režima koje su usmjerene na stvaranje rizika od primjene različitih vrsta oružja za masovno uništenje“, rekao je Lavrov na sednici komisije Generalnog savjeta partije „Jedinstvena Rusija“ za međunarodnu saradnju i podršku sunarodnika u inostranstvu.

On je podsjetio da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski „juče pozvao svoje zapadne gospodare da izvedu preventivni nuklearni napad na Rusiju“.

„Time je ta osoba u suštini predstavila cijelom svijetu nove dokaze prijetnji koje dolaze od kijevskog režima, a zbog neutralisanja tih prijetnji je i pokrenuta specijalna vojna operacija“, naglasio je Lavrov.
 
Prema njegovim riječima, smiješni su pokušaji pomoćnika Zelenskog da objasne da je ukrajinski lider time navodno mislio nešto drugo, jer je on još u januaru govorio o želji Ukrajine da posjeduje nuklearno oružje.

Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da zastraše međunarodnu zajednicu i da je natjeraju da bezgranično podržava Kijev, napomenuo je Lavrov.

„Još jednom upozoravamo SAD i druge sponzore kijevskog režima da se ne upliću sve dublje u situaciju kao strana sukoba (u Ukrajini). Što se nas tiče, naša vojna doktrina i osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja ostaju nepromenjeni. Pokušaji Vašingtona i njegovih vazala da iskrive tu realnost, da iskrive našu poziciju imaju za cilj da zastraše međunarodnu zajednicu, da natjeraju njen razumni dio da slijedi poguban kurs usmjeren na nepromišljenu podršku Kijeva u svim njegovim avanturama“, upozorio je Lavrov.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je ranije da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )