Foto: : depositphoto/GaudiLab

Laptopovi mogu da se griju zbog velikog broja različitih razloga - dijagnostikovanje problema nije uvek isto, što znači da ćete morati da uradite nekoliko stvari prije nego što otkrijete u čemu je problem

Ako ste vlasnik računara i odjednom osjetite da se pregrijava, a toplina dolazi iz tastature, prva stvar koja bi mogla da vam padne na pamet je "pokvario se". Skoro svaki vlasnik laptopa u nekom trenutku će osjetiti da se računar zagrijava, piše Business Insider.

Ako je vaš laptop pregrijan sve vrijeme, treba da vidite zbog čega se to dešava. U najgorem slučaju, sam će da se isključi ako ugrađeni senzor prepozna previsoku temperaturu.

Za početak, pažljivo obrišite laptop - ako imate pristup ventilatoru, očistite i njega od prašine. Za ovo korisitite vatu za uši ili komprimovani vazduh u limenci. Ako se odlučite za ovo drugo, obavezno nagnite laptop prema dole kako biste prašini spriječili ulazak u druge dijelove računara.

Najčešći krivci

Većina laptopova može normalno da radi na temperaturama do oko 40 stepeni Celzijusovih, ali ako ga koristite u krevetu, na jastuku ili ispod posteljine, porašće mu temperatura. Posteljina i jastuci zadržavaju toplinu te mogu da uzrokuju pregrijevanje računara ako ga stavite na njih kako biste radili. Takođe, imaju dosta nezgodnu osobinu blokiranja izlaza za ventilaciju.

Ugasite zahtjevne aplikacije

Ukoliko primjetite da se ventilator vašeg računara sve češće pali, razmislite o zatvaranju intenzivnih aplikacija. Na primer, ako u isto vreme imate upaljene Microsoft Excel, Adobe Photoshop i Google Chrome, ili samo koristite Chrome, predlažemo da ugasite ostale aplikacije sve dok vam neće trebati.

Pokretanje nekoliko aplikacija odjednom povećava opterećenje CPU-a ili procesora, dijela računara koje radi sa korisničkim naredbama.

Razmislite o servisu

Ako se vaš laptop pregrijeva i gore navedene metode ne funkcionišu, ugasite ga, isključite iz struje i razmislite o nošenju računara stručnjaku. Preveliko zagrijevanje može da ošteti računar i sve uskladištene podatke.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )