Foto: Screenshot

Komandant puka Azov koji se nalaze u opkoljenoj čeličani Azovstal, u razorenom gradu Mariupolju, za CNN je rekao da ruske snage, uprkos porukama iz Kremlja, neprestano bombarduju čeličanu, u kojoj su stotine ukrajinskih vojnika i civila zatočene već sedmicama.

Svjatoslav Palamar iz pukovnije Azov rekao je za CNN da su ruske snage intenzivno bombardirale i granatirale čeličanu Azovstal, kako s brodova tako i iz aviona.
 
"U isto vrijeme nas granatiraju s kopna", dodao je. Rekao je da su ruske snage pokušale zauzeti dijelove Azovstala koje kontrolišu ukrajinske snage, ali ti napadi su odbijeni.
 
"S jedne strane, Rusi proglašavaju primirje i prekid vatre, a u isto vrijeme pješadijom i vozilima pokušavaju zauzeti teritorij čeličane", rekao je zapovjednik Azova.
 
Prošle je sedmice, podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao svom ministru obrane Sergeju Šojguu da Azovstal treba "blokirati" te prestati s ruskim napadima. Dodao je da one koji se predaju treba tretirati u skladu s međunarodnim konvencijama.
 
Palamar je za CNN rekao da imaju velik broj ranjenih boraca te više od 500 vojnika koji trebaju dobiti garancije da će njihovi životi biti pošteđeni.
 
"Također, imamo i civile kojima prijeti smrtna opasnost u slučaju da Rusi pokušaju zauzeti čeličanu", rekao je, dodavši kako su jučer ujutro ruske snage granatirale sklonište u kojem se nalaze ranjenici.
 
"Teško je pružiti ljekarsku pomoć našim momcima, s obzirom na to da nam je soba za operacije uništena. U njoj su bili preostali lijekovi i hirurška oprema", rekao je za CNN.
 
Na pitanje jesu li ukrajinski borci u Azovstalu spremni predati se, Palamar je odgovorio: "Ne razmišljamo o takvim scenarijima. To je moguće jedino putem jamstva koje bi pružili politički lideri treće strane,  SAD-a, Velike Britanije, Turske ili Izraela - jamstvo koje bi omogućilo da svi naši borci napuste čeličanu i budu prebačeni na sigurno."
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 5 )