Foto: Nezavisne

Fudbalski klasik između Italije i Španije biće odigran večeras u polufinalu Evropskog prvenstva na stadionu "Vembli" u Londonu.

Riječ je o jednom od najvećih rivalstava svih vremena na završnim turnirima najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Ove dvije reprezentacije su se najčešće međusobno sastajale na evropskim prvenstvima. Rasplet događaja na ovom turniru doveo je do toga da se večeras sastaju na četvrtom turniru uzastopno. To je ujedno prvi put da neke dvije reprezentacije igraju na četiri vezana turnira jedna protiv druge.
 
U Londonu će večeras snage odmjeriti ukupno sedmi put uz dosadašnji skor od dvije pobjedne za Italiju, tri neriješena rezultata i jedna pobjeda Španije. "Azuri" ove godine igraju svoj turnir iz snova. U pet vezanih pobjeda pred četom Roberta Manćinija su padali Vels (1:0), Švajcarska (3:0), Turska (3:0), Austrija (2:1), te u četvrtfinalu Belgija (2:1). Selektor može biti i te kako zadovoljan, ali pred meč s "crvenom furijom" ipak upozorava.
 
"Kraj je turnira. Ništa nije ni blizu kao što je bilo u grupnoj fazi. Odigrali smo odličnu utakmicu protiv Belgije u četvrtfinalu. Pobjeda je potpuno zaslužena. Međutim, sve ono što je iza nas moramo zaboraviti. Slijedi nam Španija i što se više ide naprijed - sve teži zadaci dolaze na red", kazao je Manćini.
 
Španija na putu do plasmana među četiri najbolje ekipe Evrope nije bila ni blizu uvjerljiva kao Italija. Počeli su u grupnoj fazi s mršavih 0:0 protiv Švedske. Onda su remizirali s Poljskom 1:1, te u trećoj utakmici razbili Slovačku 5:0. Pet golova postigli su i u meču četvrtfinala protiv Hrvatske (5:3), a onda su nakon produžetaka dobili Švajcarce 3:1. Problem za selektora Luisa Enrikea večeras bi mogla biti povreda veznjak Pabla Sarabija. Zbog povrede aduktora vjerovatno neće moći igrati za Španiju protiv Italije. Sarabija je na Evru zabio dva gola i upisao je dvije asistencije. Jedan gol je postigao u pobjedi protiv Slovačke, a drugi protiv Hrvatske za izjednačenje 1:1. U četvrtfinalnoj utakmici zbog povrede je odigrao samo prvo poluvrijeme.
 
"Vjerovatno neće biti sposoban odigrati polufinalni susret protiv Italije. Međutim, dodatni problem je i standardni stoper Ajmerik Laporte. On osjeća umor nakon što je odigrao svih pet dosadašnjih susreta na Evru, od kojih su dva otišla u produžetke", saopštili su iz tabora Španije.
 
Enrike ipak ništa ne prepušta slučaju. Detaljno analizira Italijane, što je pokazao i objavom na društvenim mrežama, gdje se na fotografiji vidi kako studira odličnu igru Italije na Evru 2020.
 
"Pripremamo se da damo ono najbolje od sebe", napisao je Luis Enrike na svom Twitteru.
 
Jednu od najvećih evropskih utakmica komentarisao je i novi trener Rome Žoze Murinjo. Slavni Portugalac smatra da Španija nije toliko jaka kao Italija i otkriva da je razgovarao s Leonardom Spinacolom nakon povrede.
 
"Italija je veoma povezana sa svojom reprezentacijom. Osjeća se da su svi ne samo uzbuđeni, već i veoma pozitivni u vezi s nacionalnim timom", rekao je Murinjo.
 
Portugalac smatra da je Roberto Manćini napravio izvanredan tim.
 
"Nije im dobro išlo samo sad na Evru, dobri su bili i ranije. Tim je odlično sastavljen, znaju i da napadaju i da se brane. Bonući i Kjelini mogu da igraju zatvorenih očiju, toliko godina su igrali zajedno. Bekovi su sjajni. Šteta za Spinacolu, njega su izgubili. Zamislite kako je tek meni. Neću ga imati otprilike šest mjeseci. Njega će u reprezentaciji zamijeniti Emerson, dobar i iskusan igrač, ali Spinacola je igrao nevjerovatno dobro", kaže Manćini.
 
Utakmica Italija - Španija igra se večeras s početkom u 21 čas. U drugom polufinalu dan kasnije sastaju se Danska i Engleska.  
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )