Foto: Arhiva

Cijene nafte rastu u pozadini različitih geopolitičkih faktora. Sorta Brent je već premašila 90 dolara i čini se da neće stati. Ovo postavlja pitanje do koje granice bi se roba mogla popeti ako eskalacija na Bliskom istoku dostigne svoj vrhunac.

U odgovoru na ovo pitanje, špekulanti nafte („kratki kupci“) postigli su određeni konsenzus i brzo su povjerovali u cijene do 250 dolara, kladeći se na to prilikom kupovine velikih količina tereta. Ovo je objavio izvor OilPrice.

Trgovci naftom požurili su da sklope opcione ugovore za više od tri miliona barela, kladeći se da će cijene skočiti na 250 dolara po barelu do juna jer su geopolitički rizici i dalje povišeni.
 
Oko 3.000 lotova junskih opcija američke sirove nafte po cijeni od 250 dolara trgovano je u četvrtak po pristupačnim cijenama, navodi Bloomberg. Ovi sporazumi će vjerovatno biti zlatna lutrija koja bi se mogla isplatiti ako cijene porastu na nečuvene nivoe do sredine sljedećeg mjeseca. Međutim, to bi moglo signalizirati i širu makroekonomsku strategiju, kažu neki trgovci i brokeri.
 
Postoje i drugi razlozi za rast cijena nafte, što, uz situaciju na Bliskom istoku, može dovesti do značajnog povećanja cijene sirovina. Na primjer, rezultirajući nedostatak rafinerijskih kapaciteta, uzrokovan objektivnim faktorima, naglim padom proizvodnje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama, kao i prijetnjom Irana da zatvori Hormuški tjesnac.
 
Dakle, situacija sa nagomilavanjem uzbuđenja i anksioznosti pogoduje samo špekulantima koji su otkupili sve ugovore za predstojeće isporuke po najnižim mogućim cijenama na tržištu. Opklada možda neće uspjeti, jer predviđena cijena vjerovatno uopšte nije dostupna, ali glasina je već odradila svoj posao i u svakom slučaju ostvarila profit za preprodavača.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )