Foto: Nezavisne

Kina je u prvih šest mjeseci ove godine proizvela solarne panele ukupne snage 59 gigavata (GW), što je za 15,7 posto više nego u istom periodu 2019.godine.

Vang Bohua, potpredsednik Kineskog udruženja fotonaponske industrije, izjavio je danas na onlajn brifingu za novinare da kapacitet novoinstalirane solarne energije takođe porastao za 0,9 procenata u prvom polugodištu, dostigavši 11,5 GW, prenosi Rojters.

Dodao je da se očekuje da će povećanje novoinstalisanih kapaciteta dostići 35-45 GW u cijeloj 2020.godini.

Kina smanjuje subvencije za nove projekte solarne energije nakon rekordnog povećanja kapaciteta od 53 GW u 2017. godini.

Mnoge elektrane sada mogu da rade bez subvencija, pri čemu 36 GW odobrenih projekata u dosadašnjem toku godine mogu da prodaju električnu energiju na mreži po istoj ceni kao i postrojenja na ugalj, što je za 145 odsto više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Vang.

"Cijene solarnih proizvoda padaju brže nego što se očekivalo", naveo je on, napominjući da su troškovi proizvodnje sada niži od 3,96 juana po vatu, što je cilj koji je ostvaren tri godine ranije nego što se predviđalo.

Kineske isporuke gotovih solarnih modula su dostigle od januara do maja 27,7 GW, što je za 1,8 procenata manje nego u prvoj polovini prošle godine, dok je zarada bila niža kao rezultat pada cijena.

Izvoz solarnih modula u Sjedinjene Države dostigao je 310 miliona dolara od januara do maja, rekao je Vang, i veći je dvadeset puta nego prošle godine, uprkos kaznenim tarifama koje su pogodile trgovinu.

Ukupan kineski solarni izvoz iznosio je 6,5 milijardi dolara tokom prvih pet mjeseci ove godine.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )