Foto: Tanjug/AP

Kako je napomenuo ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji, iako su se odnosi Kine i SAD generalno stabilizovali, negativni faktori su i dalje prisutni

Sjedinjene Američke Države ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i prelaze "crvene linije", rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
 
"Kineski zahtjevi su doslijedni, uvijek se zalažemo za uzajamno poštovanje suštinskih interesa. Sjedinjene Države ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, ne bi trebalo da potiskuju razvoj Kine i ne bi trebalo da prelaze crvene linije Pekinga u pogledu suvereniteta, bezbjednosti i interesa Kine", rekao je Vang Ji, a prenosi kineska centralna televizija.
 
Kako je napomenuo ministar, iako su se odnosi Kine i SAD generalno stabilizovali, a dvije strane su pojačale dijalog i saradnju – negativni faktori nastavljaju da rastu i gomilaju se.
 
Legitimno pravo Kine na razvoj se stalno potiskuje, a njeni suštinski interesi dovode u pitanje, ukazao je kineski ministar spoljnih poslova.
 
"Svet gleda da li će Peking i Vašington raditi zajedno na rješavanju globalnih problema ili će ući u sukob, u kojem će obije strane izgubiti", dodao je on.
 
"Da li će se Kina i SAD čvrsto držati pravog puta stabilnosti i napretka ili će se vratiti nazad greškama iz prošlosti, ozbiljno je pitanje postavljeno i jednoj i drugoj strani kako bi proverila njihova iskrenost i sposobnost", ocijenio je Vang Ji.
 
Kina razmatra i razvija odnose sa SAD, uzimajući u obzir odgovornost koju nosi pred čitavim čovječanstvom, svetom i budućnosti, objasnio je kineski diplomata.
 
Blinken se nalazi u poseti Kini od 24. aprila, već je posetio Šangaj , gde se sastao sa sekretarom lokalnog partijskog komiteta Čenom Điningom, predstavnicima privrede i studentima. Državni sekretar je u četvrtak doputovao u Peking na razgovore sa Vang Jijem. Još nije saopšteno da li će kineski predsjednik Si Đinping primiti američkog državnog sekretara.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )