Foto: Arhiva

Kina poziva da se pokrene međunarodna istraga terorističkog napada na gasovodima „Sjeverni tok“, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN Geng Šuang.

„Ponovo pozivamo da se operativno pokrene međunarodna istraga pod rukovodstvom UN, kako bi se utvrdila i čula istina.

Pozivamo relevantne zemlje da se aktivno angažuju i sarađuju sa Rusijom u zajedničkoj istrazi“, rekao je kineski diplomata.

Oglasio se i stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja koji je istakao da su svi zahtjevi Rusije, upućeni zapadnim zemljama o saradnji na istrazi terorističkih napada na gasovodima – ignorisani.

On je podsjetio da je Rusija nedavno ponovo predložila da Savet bezbjednosti UN usvoji saopštenje predsjednika SB na temu terorističkog napada, ali da su zapadne zemlje sabotirale rad na dokumentu.

„Tokom čitavog perioda rada na tekstu, zapadne kolege su se ubjedljivo razotkrile i pokazale da apsolutno nisu zainteresovani za to da odgovorni za eksplozije na 'Sjevernim tokovima' budu pronađeni i kažnjeni. Nema drugog objašnjenja za njihovo ponašanje“, ocijenio je ruski diplomata.

Međutim, on je poručio da krivci za terorističke napade na gasovode neće izbeći odgovornost.

„Želim da vas uvjerim da počinioci, koliko god se trudili, neće izbjeći odgovor. Naša zemlja će nastaviti u te svrhe da koristi sve instrumente koji su nam na raspolaganju. Pozivamo sve razumne države koje nemaju veze sa terorističkim napadom na 'Sjeverni tok' da podrže te napore“, rekao je Nebenzja.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Sjevernog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Sjeverni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda „Sjeverni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )