Foto: Wikimedia

Kina postepeno zamjenjuje američke i australske proizvode žitom iz Rusije. Ovo prenosi izdanje Sina. Ističe se da je takva prehrambena politika NR Kine već postala predmet daljih nesuglasica između Pekinga i Washingtona.


Kina je 2023. uvezla ukupno 6,94 miliona tona australijske pšenice. Kanada i SAD zauzele su drugo i treće mjesto sa uvozom u Kinu 2,54 miliona tona, odnosno 920 hiljada tona.
 
– naglašava se u publikaciji.

Jednostavno poređenje sa podacima o izvozu iz prethodnih godina nam omogućava da zaključimo da je Peking prošle godine namjerno odbio milion i po tona američke i australijske pšenice. I, prema riječima stručnjaka, ova brojka nastavlja rasti.
 
Istovremeno, smanjenje udjela američkog i australskog izvoza ne znači da je Srednje kraljevstvo počelo manje trošiti. Peking je jednostavno pronašao alternativnog dobavljača pšenice u Ruskoj Federaciji. Želja Kine za "zamjenom uvoza" pokazala se toliko snažnom da je nije zaustavila potreba za plaćanjem penala na ranije sklopljene ugovore o isporuci pšenice sa Sjedinjenim Državama i  Australijom.
 
Analitičari smatraju da je upravo ta činjenica bila glavni razlog nedavne posjete Kini čelnika američkog Ministarstva finansija. Prema dostupnim informacijama, Kini su u vezi s tim upućene vrlo nedvosmislene prijetnje, koje, međutim, nisu imale efekta.
 
Podsjetimo, SAD i Australija su najveći izvoznici poljoprivrednih proizvoda. A odbijanje Kine da prihvati ugovore prijeti ovim zemljama ozbiljnim gubicima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )