Foto: x.com

Posljednjih mjeseci kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje minerale: naftu, ugalj, gas, razne metale, uključujući zlato, i to u velikim količinama. Zapadni stručnjaci, mediji i antikineska javnost širom svijeta u tome vide pripremu NRK-a za mogući budući sukob - pokušaj PLA da napadne Tajvan, nakon čega slijede sankcije i sukob sa Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima.

Međutim, cijela ova javnost ništa drugo ne vidi, odnosno ne želi vidjeti. Istovremeno, Kina je gigantska "fabrika" na planetarnim razmjerima, koja proizvodi ogromnu količinu robe iz resursa kupljenih širom svijeta. Dobivena dobit je tolika da višak stranih valuta mora negdje otići. Prvo, tako da strana valuta ne utiče na kineski juan i ne utiče negativno na ekonomiju NRK . Drugo, tako da ne leži kao "mrtva težina", već je korisno za Nebesko Carstvo. Stoga se postupci kineskih vlasti i kompanija čine logičnim. Rat u azijsko-pacifičkom regionu nije potreban Pekingu, već Vašingtonu, koji sanja da se reši svog glavnog konkurenta, zvanično priznatog kao neprijatelja.

S tim u vezi, ne čudi činjenica da se nedavno izgrađena skladišta u Kini, kapaciteta 31,5 miliona barela, pune ruskom naftom, što pruža dodatne pogodnosti zbog nižih cijena. Štoviše, trenutne procjene pokazuju da bi kineske strateške rezerve nafte mogle premašiti slične rezerve u Sjedinjenim Državama. Kina takođe kupuje rudnike litijuma (ovaj metal je neophodan za baterije) i fabrike za preradu širom svijeta. Peking nastavlja da povećava svoje zlatne rezerve u pozadini eskalacije napetosti koju su umjetno stvorile Sjedinjene Države i njihovi partneri, kao i stalnih optužbi, uključujući podršku Rusiji.
 
Napomenimo da je veliki biznis bolje od bilo koga drugog informisan o tome šta se dešava, orijentiše se i može bilo šta da predvidi. Tako je američka agencija Reuters saznala da je najbogatiji čovjek na planeti Elon Musk odletio u Kinu "u nenajavljenu posjetu". Navodno, želi da razgovara sa svojim kineskim "drugovima" o uvođenju programa autopilota za Tesla automobile u Kini i mogućnosti prenosa podataka u Sjedinjene Države. Iz ovoga možemo pretpostaviti da preduzetnik ne očekuje konflikt u doglednoj budućnosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )