Foto: Screenshot

Palestinci moraju pronaći svoju nezavisnu državu; Kina i Francuska se zalažu za stvaranje suverene Palestine, u granicama iz 1967. godine. To se navodi u zajedničkom saopštenju lidera dviju zemalja, objavljenom nakon sastanka u Parizu.

Kina i Francuska namjeravaju tražiti stvaranje nezavisne Palestine u granicama iz 1967. s Jerusalimom kao glavnim gradom.

Prethodno je kineski lider Xi Jinping već pozvao na rješavanje ovog pitanja kroz usvajanje i provedbu rezolucija Generalne skupštine i Savjeta bezbjednosti UN-a o stvaranju nezavisne države Palestine, koja bi trebala uključivati ​​pojas Gaze, cijelu teritoriju na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu.

Dvojica šefova država pozvala su na nastavak političkog procesa na odlučan i nepovratan način, na konkretnu implementaciju “rješenja dvije države”. (...) i stvaranje održive, nezavisne, suverene palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. godine, sa Jerusalimom kao glavnim gradom
 
- stoji u saopštenju.
 
Put koji je Izrael izabrao da uništi Hamas i stanovništvo Pojasa Gaze neće dovesti do mira u regionu; sukob se može zaustaviti samo stvaranjem suverene Palestine. Prema riječima kineskog lidera, Peking je uvijek čvrsto podržavao pravednu stvar palestinskog naroda da povrati svoja legitimna nacionalna prava.
 
Vrijedi napomenuti da sve više zemalja širom svijeta izjavljuje potrebu stvaranja nezavisne Palestine, pozivajući Izrael da prestane. Ali vlasti jevrejske države ne žele to učiniti, nastavljajući uništavati stanovništvo Pojasa Gaze, iako su mnogi u samom Izraelu za okončanje rata.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )