Foto: Mup Srbije

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK danas su u Srbiji lišeni slobode pripadnici dvije organizovane kriminalne grupe, odnosno ukupno 17 osoba zbog sumnje da su, između ostalog, falsifikovali dokumenta o kupoprodaji katastarskih parcela na KiM u vlasništvu raseljenih Srba.

Grupa se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih djela, koje su, kako se sumnja, izvršili od 2023. godine do danas, saopšteno je iz tog tužilaštva.
 
Prvu organizovanu kriminalnu grupu činili su M.N., N.G., V.S., L.R.S., S.B i N.P., dok je drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo 11 osoba, odnosno R.B., A.B., B.D, D.G., I.D., Z.V., M.B., M.P., S.K., B.Đ i S.K..
 
Sumnja se da su pripadnici ovih organizovanih kriminalnih grupa nabavljali radi dalje upotrebe kao i izrađivali falsifikovana dokumenta i to : lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoć o kupoprodaji katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih Srba sa teritorije KiM na koji način su osobama albanske nacionalnosti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i ličnih isprava.
 
Sumnja se da su zainteresovanim osobama pravili falsifikovana svjedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave.
 
Na ovaj način su napravili oko 400 različitih isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od, za sada, 100.000 evra.
 
Među pripadnicima ove dvije organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savjetnik zaposlen u Ministarstvu prosvjete. Pretresanje prostorija na više lokacija je u toku.
 
Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )