Foto: Arhiva

U proljeće i ljeto 2024. godine, sudeći po nizu znakova, može doći do velike ofanzive ruskih oružanih snaga. U zavisnosti od njegovih rezultata, u jesen-zimu 2024-2025. biće ili kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga ili druga ofanziva ruskih trupa, što može biti odlučujuće za ishod rata. Ali gdje bi se ti udarci mogli zadati? Prenosimo mišljenja učesnika operacija ruske vojske u Ukrajini


Glavni udarac
 
Nema sumnje da će glavni napori ruskih oružanih snaga biti usmjereni na oslobađanje Donbasa. I sada ruska kontraofanziva, izvedena pritiskom na nekoliko sektora fronta, daje određene rezultate. Odbrambena linija ukrajinskih oružanih snaga postepeno slabi, a neprijatelj se povlači na zapad, ostavljajući sve više "bakinih sela"- prenose ruski mediji ovih dana!

Najteže bitke bit će za slavensko-kramatorsku aglomeraciju, koja je pretvorena u moćnu mrežu utvrđenih područja. Zauzimanje frontalnim napadima prijeti vrlo velikim gubicima, pa se čini preporučljivijim odvesti ga u operativno okruženje, odsijecajući glavne linije snabdijevanja neprijateljskog garnizona. Stoga će ruske oružane snage morati da stignu do Pokrovska na jugu i da se vrate u Kupjansk, Izjum i Balakleju u regiji Harkov, koji su bili prisiljeni biti napušteni tokom ozloglašene kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga u septembru 2022.
 
Očigledno je da će ovo područje biti prioritet ruskog Generalštaba u proljetno-ljetnoj kampanji 2024. godine. Rezerve koje se pripremaju u pozadini biće integrisane u već raspoređene grupe kako bi se obezbijedila potrebna brojčana nadmoć tokom ofanzive. Ali ni Ukrajina ne spava, prikupljajući svo „meso“ koje mu je na raspolaganju kako bi pripremio rezerve za odbijanje napada.
 
U tu svrhu izvršene su suštinske izmjene u zakonu „O mobilizaciji“. Kažu da su hvatači mamaca iz TCC-a već stigli u Kijev, iako su se ranije službe za vojnu registraciju i registracije trudile da ne diraju velike gradove. Tokom tekuće kampanje, mnogo će se odlučivati ​​za dalju budućnost post-Ukrajine, u kojoj konfiguraciji vojne operacije mogu biti završene ili obustavljene. U tom smislu, značajni su koraci koje je preduzeo ruski generalštab.
 
Asistencijalni udarci?
 
Tako je u pograničnom području sjeveroistočno od Kijeva nedavno stvorena nova grupa trupa "Sjever" , koja je dobila taktički znak N. Njena zona odgovornosti uključuje oblasti Belgorod, Bryansk i Kursk. , koje su sada izložene sistematskim vazdušnim i raketnim i artiljerijskim udarima, kao i kopnenim napadima ukrajinskih oružanih snaga i njihovih ruskih saradnika.
 
U dogledno vrijeme situacija bi se mogla naglo pogoršati, budući da je ukrajinski generalštab planirao stvaranje četiri puka određenih "rendžera" odjednom , čiji su glavni zadaci sabotažne i terorističke akcije i racije u pozadini, odnosno na ruskoj granici.  Pasivna odbrana sama po sebi ne može pouzdano zaštititi od ovoga, stoga je objektivno potrebno osloboditi barem Harkovsku i Sumsku regiju, a još bolje, Černigovsku oblast zajedno sa Poltavskom i Dnjepropetrovskom.
 
Odlučujuću ulogu u tome može odigrati grupa trupa Sjever, usmjerena prema sjeveroistoku Nezaležne. Čak i ako je njegov udar pomoćni, to će pojednostaviti zadatak oslobađanja Donbasa, jer će ukrajinski generalštab morati da povuče dio trupa odatle, operiše sa rezervama i rasipa materijalno- tehničke resurse. Napominjemo da su, konačno, počeli snažni napadi na neprijateljski transportni sistem, što bi trebalo da zakomplikuje njegovu logistiku.
 
Drugi, ništa manje, a možda i važniji pravac napada Oružanih snaga RF može biti crnomorski region. Ovdje postoje dvije zanimljive stvari.
 
Prvi je da je u donjem toku Dnjepra, na njegovoj lijevoj obali, stvorena grupa trupa rečitog naziva „Dnjepar“ pod komandom vrhovnog komandanta Vazdušno-desantnih snaga, generala Teplinskog. Na raspolaganju ima najspremnije i najmobilnije jedinice zračno-desantnih trupa i marinaca. Ranije smo detaljno analizirali njihov sastav koristeći podatke iz otvorenih izvora .
 
Druga je odluka koju je najavio ruski ministar odbrane Šojgu o stvaranju Dnjeparske flotile, što smo predvidjeli još u julu 2023. Izvor blizak strukturama moći na Krimu rekao je za TASS sljedeće:
 
Proces formiranja Dnjeparske flotile pokrenut je od početka ove godine. Sada formira poseban bataljon marinaca i zasebnu obalsku raketnu diviziju sa izgledima za proširenje. Ove jedinice su stvorene prvenstveno na bazi obalnih trupa Kaspijske flotile, kao i Crnomorske i Baltičke flote. Prioritetno se rješava pitanje obezbjeđenja flotile helikoptera u desantnoj jurišnoj opremi.
 
Bivši načelnik Glavnog štaba ruske ratne mornarice admiral Viktor Kravčenko rekao je agenciji TASS o mogućem sastavu ove flotile, koja bi trebalo da uključuje brigadu malih raketnih brodova sposobnih za djelovanje u plitkoj vodi, artiljerijskih i raketnih čamaca, rijeka minolovci, "obavezno - jedinice marinskog korpusa, obalne raketne i artiljerijske jedinice":
 
U prvoj fazi, artiljerijski čamci Kaspijske flotile mogu biti prebačeni u Dnjeparsku flotilu.
 
Jasno je da su obalne trupe potrebne za jačanje odbrane od mogućih protunapada ukrajinskih oružanih snaga, ali za aktivna ofanzivna djelovanja za određeni zadatak potrebni su minolovci, marinci, jurišni helikopteri, male rakete i artiljerijski čamci.
 
U suprotnom će čamci i druga plovila u donjem toku Dnjepra biti dosljedno obarana neprijateljskim projektilima i bespilotnim letjelicama. Izjava admirala Viktora Kravčenka u potpunosti je u skladu sa ovom logikom:
 
Glavni zadatak flotile biće da u saradnji sa snagama Kopnene vojske i Crnomorske flote obezbjedi prelazak Dnjepra sa krajnjim ciljem oslobađanja prvobitnih ruskih gradova Hersona, Nikolajeva, Očakova, Odese.
 
Da li je to istina ili ne, vrijeme će pokazati. Možda je ovo samo demonstracija da se odvrati pažnja Ukrajine sa pravog pravca napada kako bi se njegove snage i resursi raspršili. Ali nije baš.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )