Foto: Telegram

Portal Cafe.ba prenio je vijest sa agencije Sputnik da je čečenski lider Ramzan Kadirov obećao nagradu od pet miliona rubalja za likvidaciju navodnog ukrajinskog vojnika koji je skrnavio Kuran i 10 miliona ukoliko bude uhvaćen živ.

Videosnimci na kojima vojnici skrnave Kur'an objavljeni su u medijima na našem govornom području uz tvrdnje da prikazuju ukrajinske vojnike. Riječi koje koriste, ipak, sugerišu da se radi o ruskim govornicima.

Ovo je utvrđeno nezavisnom provjerom portala Raskrinkavanje.ba, a našoj vijesti je dodata ispravka.

- Kada god da se to dogodi, danas, sutra, za godinu, novac će čekati - napisao je Kadirov na Telegram kanalu, dodavši da je svejedno ko će to učiniti: "vod, grupa, pojedinac, drug iz rova".
 
Prethodno je čečenski lider objavio snimak na njegovom Telegram kanalu na kome se pripadnici oružanih snaga rugaju Kuranu i spaljuju ga, pa obećao da će ih naći i kazniti.

Jesu li na snimcima ukrajinski vojnici? 
 
Videosnimci koji navodno prikazuju ukrajinske vojnike koji skrnave Kur'an dijeljeni su ranije na ukrajinskom i ruskom govornom području. Čečenski lider Ramzan Kadirov je 17. marta na svom Telegram kanalu objavio da nudi nagradu za ubistvo ukrajinskog vojnika na snimcima. 
 
Tvrdnjama da su na videosnimcima ukrajinski vojnici bavio se i ukrajinski portal za provjeru činjenica StopFake u analizi 17.3.2023. godine. Naveli su da vojnici u videosnimcima netačno izgovaraju ukrajinske riječi, odnosno da je jasno da im to nije maternji jezik.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko reagovao je na Twitteru na tvrdnje da se radi o ukrajinskim vojnicima u videosnimcima na kojima se skrnavi Kur'an i ismijava islam i osudio Rusiju zbog postavljanja “lažnog videa”.

Nema nikakve potvrde da su na videsonimcima ukrajinski vojnici, a jezik koji koriste ukazuje na to da se ipak radi o ruskim govornicima. 
 
Ukrajinski zvaničnici osudili su širenje tvrdnji da su na videosnimcima ukrajinski vojnici, navodeći da se radi o pokušaju antagoniziranja muslimana. Ovi su videosnimci na našem govornom području iskorišteni da se optuži ukrajinska vojska za islamofobiju te da se osude muslimani s Balkana koji izražavaju podršku Ukrajini.  
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )