Foto: Screenshot

Šef Čečenije Ramzan Kadirov objavio je snimak treninga u teretani. Dan ranije, 22. aprila, pojavile su se objave da navodno ima nekrozu pankreasa (pankreasna nekroza).


U jednom i po minutnom videu objavljenom na stranici VKontakte čečenskog lidera, Kadirov podiže šipke na klupi, diže bučice i izvodi druge vježbe sa svojim drugovima.

 
Šef Čečenije Ramzan Kadirov objavio je snimak treninga u teretani. Dan ranije, 22. aprila, pojavile su se objave da je navodno imao nekrozu pankreasa (pankreasna nekroza).
 
Video je praćen pjesmom „High Mountain Spirit“ narodne umjetnice Čečenije Eline Murtazove. Iz Kadirovog posta proizilazi da je obuka održana 22. aprila uveče.
 
“Naporni dan je završio treningom i pozitivnošću. Fizička aktivnost ne samo da poboljšava vaše tijelo, već i vaše raspoloženje. Večernji časovi su odličan način da se opustite i napunite baterije. <...> Savjetujem svima da se na ovaj način oslobode napetosti i napune energijom”, naveo je šef Čečenije u izjavi.
 
Prema Kadirovljevom telegram kanalu, istog dana je održao sastanak o učešću Čečenije u vojnoj operaciji u Ukrajini, a učestvovao je i na proširenom sastanku regionalne vlade.
 
Dana 22. aprila u medijima se pojavila vijest da je Kadirovu 2019. godine navodno dijagnosticirana pankreasna nekroza (nekroza pankreasa). Ova bolest je bolna, teško se liječi i ima visoku stopu smrtnosti, navodi se u materijalu. Prema pisanju publikacije, 2022. godine Kadirovu se stanje navodno počelo pogoršavati, a u jesen 2023. hospitaliziran je, navodno, "sa akutnim plućnim zatajenjem".


Glasine o Kadirovovoj bolesti

Prošlog septembra je čečenski opozicioni telegram kanal NIYSO objavio da se šef republike navodno nalazi na liječenju u Moskvi, a sedmicu kasnije objavio je da je Kadirov navodno u komi. O pogoršanju stanja čečenskog lidera pisale su i ukrajinske publikacije.
 
U pozadini ovih poruka, na Kadirovovoj stranici VKontakte pojavio se video s natpisom: "Večernja šetnja je bila odličan završetak večere sa porodicom." Kadirov je prikazan odstraga na snimku; video traje 10 sekundi. Gdje i kada je snimljen nije precizirano.
 
Nekoliko dana kasnije, Kadirov je objavio snimak šetnje po kiši i savjetovao "sve koji ne razlikuju istinu od laži na internetu da prošetaju na svježem zraku i dovedu svoje misli u red".


Uprkos ovim izvještajima, priča o zdravstvenim problemima šefa Čečenije nije prestala. Telegram kanali skrenuli su pažnju na gomilanje automobila čečenskih registarskih oznaka u blizini Centralne kliničke bolnice (CDC) u Moskvi.
 
Novinar Aleksej Venediktov* tvrdi da Kadirov navodno ima „tipično teško zatajenje bubrega“, pa mu je stoga „potrebna česta hemodijaliza, što se, očigledno, dešava u Centralnoj kliničkoj bolnici“.
 
Kremlj je naveo da nema informacije o Kadirovom zdravstvenom stanju i da ne može "dati potvrde o zdravstvenom stanju".
 
Kadirov je 20. septembra potvrdio da se nalazi u Centralnoj kliničkoj bolnici jer je tamo bio u posjeti svom ujaku Magomedu Kadirovu tokom “radnog putovanja”. Šef Čečenije objavio je i snimak sa bolničkog odjeljenja. Komentarišući glasine o sopstvenom zdravlju, Kadirov je rekao da je "živ i zdrav", a izrazio je i čuđenje zašto "čak i u slučaju moje bolesti treba da bude frke".
 
Kadirov se krajem septembra u Kremlju sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema rečima čečenskog lidera, on je sa šefom države imao "dug razgovor, veoma emotivan".
 
Početkom oktobra domaćin programa „Moskva. Kremlj. Putin” Pavel Zarubin objavio je fragment iz programa u kojem je učestvovao Kadirov. Šef Čečenije je na snimku rekao da je "apsolutno zdrav". Dodao je da poruke o pogoršanju njegovog zdravlja objavljuju ljudi koji "žele da unište našu državu, narode, religije", a ruski resursi te podatke šire "kao agenti".


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )