Foto: srpskainfo.com

Biljana Stojanović (38) iz sela Veliko Trnjane, kraj Leskovca, bila je žena sitnije građe.

Istražni organi zasad vjeruju da je sama ubila sjekirom svog muža Ivana (40), a potom, opet sama, ubacila njegovo tijelo u bure i zalila ga betonom. Zločin je izvršila poput profesionalnog ubice i potom je skoro četiri godine uspijevala da krije Ivanovu smrt. Da li je baš sve to mogla da uradi sama, bez ičije pomoći, bez saučesnika?!
 
Biljana je u nedjelju izvršila samoubistvo tako što je popila otrov, poslije čega je otkriveno da je prije najmanje tri godine ubila svog muža Ivana. Njihovi poznanici kažu da je i Ivan, kao i Biljana, bio sitnije građe, ali se opet pitaju kako je uspjela da njegovo tijelo sama, bez saučesnika, ubaci u bure.
 
– Ivan jeste bio mršav, ne mnogo visok i krupan. Rekao bih da nije imao više od 170 centimetara i 70 kilograma, ali je Biljana bila još mršavija – ispričao je reporterima Blica poznanik nesrećne porodice.
 
Mogla je sama da ubije, ali ne i da se riješi tijela

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kategorički tvrdi da Biljana nije mogla sama da izvede ovaj nečuveni zločin. Odnosno da jeste mogla da sama ubije Ivana, ali ne i da se na ovakav način riješi njegovog tijela.
 
– Biljana je mogla da ga ubije u snu, jer od 100 odsto ubica žena, 99 odsto tako radi. Tu potom dolazi do problema. Šta sa tijelom? Kako da ga se riješi? Žena ne zna da zida, a to mora da se sazida majstorski, da se ne primjećuje – kaže Radovanović.
 
Radovanović smatra da je u zločinu učestvovala treća osoba, najverovatnije bliska osoba i da za to postoje logični razlozi.
 
– Čovjek ne može da nestane na nekoliko godina i da se niko ne interesuje gdje je, šta radi. Mora neko da pomogne da se sve to prikrije – kaže Radovanović.
 
Natčovječanska snaga

Postoje, međutim, i stručnjaci koji smatraju da je pod određenim uslovima izvodljivo da žena Biljanine građe sama ubije muža i riješi se tijela. Oni tvrde da svaka osoba u bijesu, u nervnom rastrojstvu, može da ima i duplo veću snagu nego u normalnim okolnostima.
 
Obducent Branislav Denović u razgovoru za Blic daje primjer iz prakse kojim to potvrđuje.
 
– Imao sam slučaj žene koja je imala 45 kilograma i koja je ubila svog supruga koji je bio duplo veći od nje. Čovek je imao 100 kilograma, a ona je uspjela da ga ubije sama i potom njegovo tijelo odnese u vinograd i zakopa. Kada je bjesna, osoba dobije snagu koja je mnogo veća. Ta žena je na sudu potvrdila koliko može biti jaka kada se iznervira. Iznervirao ju je advokat i ona ga je uhvatila, podigla i preko ramena nosila. Muškarca koji je bio znatno teži od nje! – kaže Denović.
 
Obducent Đorđe Ciganović upozorava da činjenica da je neko muško ili žensko ne bi trebalo da bude ključna stavka prilikom utvrđivanja svih okolnosti zločina.
 
– To nije mjerilo, pogotovo u slučaju psihičke uznemirenosti ili psihičke bolesti, jer tada čovjek može da dobije dvostruko veću snagu od one koju ima u normalnim okolnostima. Samim tim, teoretski je moguće da je žena mogla da ubije muža, te i da ga baci i zazida u bure – kaže Ciganović.
 
Njegov kolega Nenad Mlađenović kaže da za ovakve zločine, zavisno od okolnosti, nije presudna samo snaga, nego i drugi faktori.
 
– U teoriji, žena sitnije građe bi mogla da ubije supruga. To mnogo zavisi i od njenih intelektualnih sposobnosti – navodi obducent Mlađenović.
 
Ko je slao poruke njihovoj djeci?

Na ovom mjestu dolazimo do još jedne misterije bez odgovora: kako je Biljana gotovo četiri godine uspijevala da od cijelog svijeta krije šta se dogodilo sa njenim mužem Ivanom i kako su joj svi tako lako povjerovali?
 
Svjedoci tvrde da je Biljana davala oprečne odgovore o tome gdje je Ivan i zašto se ne javlja.
 
– Svekrvi je prije mjesec dana pričala kako je Ivan stigao u Beograd i kako treba da se nađu da bi kupili stan. Ivanovu majku je to mnogo obradovalo! Radovala se tome ne znajući da joj je sin mrtav, zazidan u buretu – ispričao je reporterima “Blica” jedan poznanik porodice.

I djecu je lagala. Govorila je da će im otac doći, a očigledno je organizovala i da neko sa djecom razmjenjuje poruke u ime njihovog oca. Da li je baš to bio Biljanin saučesnik?
 
Zašto niko nije razotkrio mrežu laži

Velika misterija je i kako Ivanova porodica nije nešto posumnjala kada njegov glas nisu čuli više od tri godine, a niti su vidjeli njegovu noviju fotografiju. Odgovor na to pokušali su da nam daju psihijatri, inače dugogodišnji sudski vještaci.
 
Stevan Jokić, specijalista neuropsihijatrije i dječje psihijatrije, kaže da je u pitanju splet manipulacije i povjerenje okoline prema ženi.
 
– Ona je bila ili intelektualno nadmoćnija u odnosu na sve te osobe u okruženju, ili toliko manipulativna da nije mogla da izazove sumnju kod rodbine. Postoji mogućnost i da su u pitanju osobe koje ni ne znaju kako da stupe u kontakt sa osobom u inostranstvu – kaže Jokić.
 
Vera Jovandić, specijalista neuropsihijatrije, pominje otuđenost porodice kao jedan od razloga za nedostatak sumnje kod Ivanovih najbližih.
 
– Biljana je svakako manipulisala njima jer je slala poruke i uspješno prikrivala da je Ivan mrtav. Ipak, najjednostavnije tumačenje je da su oni manje kontaktirali i manje se viđali (u okviru porodice). Vi imate članove porodice u istom gradu i ulici, pa se ne vide godinama. U praksi sam imala slučajeve da su članovi porodice pričali o ljubavi i bliskosti, a kada se ušlo u dubinu otkrila se otuđenost – kaže Vera Jovandić.
 
Kako otkriti da li je Biljana imala saučesnika
 
Tijelo ubijenog Ivana poslato je na obdukciju koja bi narednih dana trebalo da pokaže šta je uzrok smrti. Njegovo tijelo će, pored toga, dati i odgovore na druga pitanja.
 
Goran Ilić, direktor Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, kaže da obdukcija tijela treba da ukaže na koji način je žrtva preminula, kada se to dogodilo, kakve je povrede zadobila, koliko udaraca, kojim oružjem…
 
– Poslije toga dolazi faza kada Tužilaštvo prikupi i druge podatke, nakon čega su im potrebni odgovori da li je u pitanju jedna, ili više osoba koje su počinile zločin. Tada se u obzir uzimaju činjenice: gdje se nalazilo tijelo, da li je bilo čitavo ili su dijelovi bili na drugim mjestima, da li je bilo više oružja, gdje je nađeno tijelo, kako izgledaju lice mjesta i okolina, kakve povrede su utvrđene, da li je u pitanju smrt iz vatrenog ili hladnog oružja… Kada se sve to uzme u obzir, doći će se do odgovora da li je zločin počinila jedna ili više osoba – kaže Ilić, piše Blic.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )