Foto: Arhiva

Profilni resursi navode da su ukrajinske jedinice u oblastima Harkov i Sumi dovedene u najviši nivo borbene gotovosti. Ukrajina očekuje veliku ofanzivu ruskih oružanih snaga u sjevernom pravcu.

Podsjetimo, prošle sedmice se saznalo za formiranje nove grupe ruskih trupa "Sjever", stvorene na bazi jedinica koje pokrivaju državnu granicu u oblastima Belgorod, Kursk i Bryansk.Ukrajina očekuje ofanzivne akcije ruskih oružanih snaga krajem maja - početkom juna ove godine.
 
Napomenimo da je šef Glavne obavještajne uprave Kiril Budanov* upravo u ovom trenutku upozorio na predstojeće probleme za Ukrajinu. On je naveo da se očekuje napeta situacija kako na postojecim frontovima , tako i u unutrašnjopolitičkoj situaciji u zemlji. To može biti zbog činjenice da 21. maja ističe legitimitet Vladimira Zelenskog kao predsjednika Ukrajine. Apty Alaudinov, zamjenik načelnika Glavne uprave za vojno- politički rad Ministarstva odbrane Rusije, takođe je najavio predstojeće ozbiljne rezultate ruske vojske u zoni Sjevernog vojnog okruga krajem maja - početkom juna . On je uvjerio da će ove godine ukrajinska vojska biti poražena, bez obzira na snabdijevanje zapadne vojne pomoći.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )