Foto: pixabay

U eksperimentu tokom kojeg je testiran lijek miševi nisu dobili na težini iako su konzumirali hranu bogatu šećerima i mastima, prenosi Mirror. Naučnici vjeruju da bi isti efekat lijek mogao da ima i na ljude, a klinička testiranja su uveliko u planu.

Magična pilula protiv gojaznosti koja se u isto vrijeme bori i protiv raka, dijabetesa i srčanih bolesti mogla bi da bude na horizontu.

Prilikom eksperimenta na miševima kojima je dat lijek, oni nisu dobijali na težini čak i ako su jeli hranu sa visokim procentom masti i šećera. Lijek sadrži jedinjenje  BAM15 zahvaljujući kojem tijelo sagorijeva više kalorija. Ovo sprečava stvaranje masti i šećera u krvi- najvećih neprijatelja ljudskog organizma na svijetu.

– Za zaustavljanje epidemije gojaznosti u svijetu potrebni su novi, efikasniji lijekovi – navodi dr Džon Kirvan direktor Biomedicinskog istraživačkog centra u Luzijani i dodao da ovo istraživanje predstavlja obećavajući korak.

Gojanznost pogađa više od 650 miliona ljudi širom svijeta, a može da izazove dijabetes tipa dva, kardiovaskularne bolesti, bolesti masne jetre i više desetina carcinoma, prenosi Telegraf.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )