Foto: x.com

Palestinski i egipatski sigurnosni zvaničnici kažu da su izraelski tenkovi ušli u grad Rafah na jugu Gaze, dosegnuvši čak 200 metara od prijelaza sa susjednim Egiptom.

Egipatski zvaničnik je rekao da se čini da je operacija ograničenog obima, a slično su poručili i američki zvaničnici.

Egipat i Hamasova televizija Al-Aksa rekli su da su izraelski zvaničnici obavijestili Egipćane da će se trupe povući nakon završetka operacije. Izraelska vojska je odbila da komentariše ove navode.

Egipatski zvaničnik, koji se nalazi na egipatskoj strani Rafaha, i palestinski sigurnosni zvaničnik razgovarali su pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni razgovarati s novinarima. Na društvenim mrežama kruže video zapisi na kojima se vidi da su Izraelci postavili svoju zastavu na palestinsku granicu s Egiptom u istočnom Rafahu. Također, može se vidjeti i kretanje tenka na samoj granici.

Podsjetimo, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je sinoć naredio pokretanje ciljanih udara u istočnom Rafahu, manje od 24 sata nakon što su Izraelske odbrambene snage bacile letke u kojima se desecima hiljada ljudi govori da napuste ovo područje.

IDF je sinoć objavio da "trenutno izvode ciljane napade na terorističke ciljeve Hamasa u istočnom Rafahu u južnoj Gazi".

Palestinska novinska agencija WAFA objavila je da su izraelski zračni udari pogodili "ceste, poljoprivredno zemljište, stambene kuće i životinjske farme" u tri naselja u istočnom Rafahu.

Do napada dolazi nakon što je izraelska strana odbila primirje na koje je prethodno pristao Hamas, kazavši kako je prijedlog "previše smekšan".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )