Foto: x.com

TEL AVIV - Trideset i prvi je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Izraelska vojska: Ubijen zvaničnik Hamasa Džamal Musa
 
Izraelske snage ubile su zvaničnika Hamasa Džamala Musu, odgovornog za specijalne bezbjednosne operacije ove grupe, saopštila je izraelska vojska.
 
"Izraelski avioni pogodili su i ubili nekoliko terorista Hamasa, uključujući Džamala Musu, koji je bio odgovoran za specijalne bezbjednosne operacije", navodi se u saopštenju.
 
Isti izvor navodi da su izraelski vojnici ubili i više komandanata bataljona Hamasa.
 
Od početka palestinsko-izraelskog sukoba 7. oktobra poginulo je 347 izraelskih vojnika.
 
"Obavijestili smo porodice 347 poginulih boraca koji su poginuli u odbrani Izraela", rekao je portparol vojske Danijel Hagari.
 
Tagesšau: Izraelska vojska privela grupu njemačkih novinara
 
Izraelska vojska uhapsila je filmsku ekipu njemačkog televizijskog kanala ARD na Zapadnoj obali i prijetila novinarima, prenosi njemački list Tagesšau, dio medijske grupe ARD.
 
„Izraelski vojnici su pritvorili tim ARD-a i prijetili mu na Zapadnoj obali nakon njihovog povratka sa istraživanja nasilja radikalnih jevrejskih naseljenika nad Palestincima. Studio ARD u Tel Avivu ovo smatra jasnim napadom na slobodu medija", piše Tagesšau.
 
Incident se dogodio južno od grada Hebrona. Prema dopisniku ARD-a Jan-Kristofu Kicleru, koji je bio dio filmske ekipe, izraelski vojnici koji su ih priveli najvjerovatnije su bili rezervisti koje su regrutovali lokalni doseljenici. 
 
„Vojnici su nam prijetili oružjem i pitali da li smo Jevreji. Naš kolega je nazvan izdajnikom. Novinarima koji žele da prate događaje koji se dešavaju na Zapadnoj obali u sjenci rata u Pojasu Gaze to očigledno nije dozvoljeno, sve u ime izraelske vojske“, dodao je Kicler.
 
Situacija se normalizovala samo sat vremena kasnije, po dolasku dodatnih izraelskih vojnih i policijskih snaga. 
 
Studio ARD u Tel Avivu saopštio je da će angažovati advokata koji će pravne posljedice incidenta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )