Foto: x.com

TEL AVIV, GAZA - Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 20. dan. Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije rekao je da vojno krilo Hamasa Brigade Al Kasam nastaviti da pojačava napade i da je "otpor" u Gazi nepokolebljiv. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da se Izrael sprema za „sljedeću fazu” u ratu protiv Hamasa.

 
Izraelska vojska: Ubijen komandant Hamasa Madhat Mubašer
 
Izraelska vojska saopštila je da je ubila komandanta Hamasovog bataljona Zapadni Kan Junis, Madhata Mubašera, u vazdušnom napadu tokom noći na Pojas Gaze.
 
Vojska je saopštila da je “Mubašer učestvovao u snajperskim napadima i da je odgovoran za velike eksplozivne naprave korišćene protiv izraelskih snaga i u napadima na izraelske gradove”, prenosi Tajms of Izrael.
 
Saopšteno je i da je tokom proteklog dana Izrael izveo više od 250 vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze.
 
Još osam kamiona sa hranom, lijekovima i vodom danas stiže u Pojas Gaze
 
Očekuje se da će još osam kamiona sa hranom, lijekovima i vodom danas stići u Pojas Gaze, saopštila je humanitarna koordinatorka UN Lin Hejstings.
 
-Stigli smo do otprilike 74 kamiona. Danas očekujemo još osam ili nešto više - rekla je Hejstings novinarima u Ženevi, prenosi Rojters.
 
Ona je dodala da se sa Izraelom vode detaljni pregovori u pokušaju da se obezbijedi više humanitarnih prelaza u gusto naseljenu palestinsku enklavu, koja je pod neprestanim vazdušnim napadima. -Pored tehničkih i bezbjednosnih problema, postoje i politička pitanja, postoji određeni pritisak na vladu Izraela u smislu njene unutrašnje politike - saopštila je Hejstings.
 
Još nema dogovora o dopremanju goriva u Gazu, a Agencija UN za palestinske izbjeglice saopštila je da nedostatak goriva ugrožava tamošnje zdravstvene ustanove.
 
Zvaničnici Agencije moraju da odlučuju kako da usmjere oskudnu pomoć.
 
-Svjesni smo da postoji 1.000 pacijenata kojima je potrebna dijaliza i preko 100 djece i beba koji se nalaze u inkubatorima, tako da se trudimo da odredimo prioritete - rekla je Hejstings.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )