Foto: Tanjug/AP

Denver nagetsi su predvođeni Nikolom Јokićem koji je upisao novi tripl-dabl savladali ekipu Majami hita 104:93 u debitantskom nastupu kluba u velikom finalu NBA lige. Naredni meč igra se takođe u Denveru u noći između 4. i 5. juna.

Denver je u debitanskom nastupu u finalu NBA lige bio bolji od Majami hita 104:93. Nikola Јokić ponovo je bio najbolji košarkaš svog tima ostvarivši novi, 9. tripl-dabl u plej-ofu.
 
Nagetsi su ovom pobjedom ostali neporaženi na domaćem parketu, pa u "Bol areni" imaju niz od devet pobjeda.
 
Nikola Јokić postao je prvi centar u istoriji koji je podijelio 14 asistencija u jednoj utakmici finala.
 
Nagetsi su dosta organizovanije ušli u meč, odigravši agresivno na obje strane terena, sa najvećim fokusom na igru u napadu, prenosi RTS.
 
Denver je zbog lošeg postavljanja u odbrani najčešće Gejba Vinsenta lako dolazio do mis-meč situacija, iz kojih je u najviše navrata poentirao Eron Gordon.
 
Za razliku od prethodnih mečeva, Majami nije igrao zonsku odbranu.
 
Defanziva ekipe bila je fokusirana na zaustavljanju Nikole Јokića koji nije gledao ka košu, već je pritisak na sebi iskoristio da u uvodnoj dionici podijeli šest asistencija.
 
Idealno prvo poluvrijeme Nagetsa. Košarkaši Majka Melouna bili su bolji od rivala na obe strane terena.
 
Nagetsi su i u drugoj četvrtini nastavili da igraju strpljive napade koji su im donijeli 60 odsto procenata šuta iz igre i 45,5 za tri poena. Sa druge strane Hit je u odnosu na prethodne serije plej-ofa bio neprepoznatljiv.
 
Gostujuća ekipa je što zbog dobre odbrane Nagetsa, što zbog promašenih šuteva iz otvorenih pozicija na poluvremenu imala skromnih 37,5 odsto šuta iz igre, i 23,5 šuta za tri poena.
 
Ono što je krasilo Majami u dosadašnjem dijelu plej-ofa stalo je protiv Denvera. Maks Štrus i Gejb Vinsent bili su na dvije pogođene trojke iz deset sveukupnih pokušaja, od čega je Štrus bez uspjeha probao šest puta.
 
Denver je sa druge strane raspodijelio poene i poslije prve dvije dionice imao čak četiri dvocifrena košarkaša.
 
Početak drugog poluvremena obilježila je serija Majamija 7:0 kojom su gosti pokazali Denveru da će kazniti dalje opuštanje.
 
Majk Meloun je u trenutku u kom su gosti prišli na 10 poena zaostatka pogledao ka klupi gdje su mu pomoćni treneri signalizirali da ne traži tajm-aut.
 
Na sreću domaćih, već u narednom napadu Džamal Mari je postigao koš uz faul nakon čega je Denver vratio stabilnost u igri.
 
Tim Erika Spolstre je na momente u trećoj dionici zaista pokazivao potencijal koji posjeduje. Predvođen centrom Bemom Adebajom koji je koristio slabiji angažman Јokića u odbrani Hit je uspijevao da se održi u igri.
 
Ipak, njihova igra koja je koliko toliko bila korektna ponovo je opala u finišu treće dionice što je Denver iskoristio da pred posljednju dionicu uđe sa maksimalnih plus 21.
 
Nalik na treću četvrtinu Majami je ponovo serijom vezanih poena prišao Denveru, i razliku sveo na 13 poena zaostatka.
 
Trener Denvera Majk Meloun zatražio je taj-maut, a Nagetsi su potom postigli šest vezanih poena, od čega četiri Nikole Јokića.
 
Centar Srbije je u trenucima kada je Majami "dodavao gas" pronalazio rješenja koja su održavala ekipu na dvocifrenoj prednosti.
 
Dva minuta pred kraj, Majami je već prepolovljenu prednost Denvera spusio na devet poena zaostatka.
 
Majami je prešao u zonsku odbranu, koja nije odgovarala Nagetsima koji u posljednjoj dionici nisu uspjeli da ubace nijedan šuta za tri poena.
 
Dvije ekipe su u posljednjoj dionici zamijenile uloge, Denver je loše šutirao i poklanjao zicer situacije Majamiju, dok su gosti stizali do lakih poena.
 
Nikola Јokić odigrao je prisebno četvrtinu, preuzeo potpunu inicijativu i nije dozvolio preokret do kraja.
 
Srpski centar je meč završio sa 27 poena, 10 skokova i 14 asistencija, Džamal Mari postigao je 26 poena, Gordon je dodao 16, a Porter 14.
 
U ekipi Majamija, Adebajo je iskoristio smanjen angažman Јokića u odbrani da postigne 26 poena, Vinsent je dodao 19, Hajsmit 18, dok je DŽimi Batler pružio slabu partiju sa 13 poena.
 
Naredni meč igra se takođe u Denveru u noći između 4. i 5. juna.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )