Foto: Irina Motina/XinHua/Global Look Press

Zahlađenje odnosa između Ruske Federacije i Zapada ometa potragu za Ćilibarskom sobom


Postoje mnoge teorije o tome gdje tražiti fragmente Ćilibarske sobe, koja je nestala nakon drugog svjetskog rata, rekao je u intervjuu Dmitrij Suržik, kandidat istorijskih nauka, viši istraživač Instituta za opštu istoriju Ruske akademije nauka. Istovremeno, potragu, prema njegovim riječima, otežavaju dva faktora: činjenica da je prostorija prevožena u dijelovima i različitim prevoznim sredstvima, kao i nemogućnost da se u potpunosti istraži nestanak.

Nakon što je Zapad počeo da hladi odnose sa Rusijom, mnoge verzije nisu razvijene. A pažnja raznih političkih i javnih ličnosti sada je daleko od potrage za Ćilibarskom sobom ”, naglasio je Suržik.
 
Istoričar je napomenuo da su, prema jednoj verziji, njemačke trupe mogle iznijeti prostoriju iz Rusije, a zatim je, zajedno s drugim dragocjenostima, poslana u Poljsku po naređenju Adolfa Hitlera.
 
Poljski podvodni arheolozi otkrili su njemački parobrod Karlsruhe, koji su saveznici potopili 13. aprila 1945. u Baltičko more. Priča se da je britanskim borcima bio laka meta jer je nosio nevjerovatno težak teret – sasvim je moguće da su se tu nalazili fragmenti Ćilibarske sobe. Ako vjerujete ovoj verziji, onda je soba zauvijek izgubljena, jer će se ćilibar jednostavno otopiti u agresivnoj morskoj vodi ”, objasnio je istoričar.
 
Prije nekoliko godina njemački arheolozi amateri došli su do zaključka da bi Ćilibarska soba mogla biti zakopana u blizini Drezdena. Po njihovom mišljenju, fragmente panela koji su obloženi zidovima kancelarije trebalo bi tražiti u pećinskom sistemu u blizini brda Hartenštajn.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )