Foto: pixabay

Broj smrtnih slučajeva od virusa korona u Italiji mnogo je veći od prijavljenog, objavio je danas Biro za statistiku ISTAT u analizi koja je ukazala na hiljade smrtnih slučajeva koje nikada nisu zvanično pripisane virusu korona.

U svom prvom izvještaju o uticaju epidemije na stopu smrtnosti u Italiji, a koji pokriva 86 odsto stanovništva, ISTAT je objavio da je od 21. februara, kada se desio prvi smrtni slučaj, do 31. marta smrtnost u zemlji veća za 39 odsto u poređenju sa prosjekom iz prethodnih pet godina, prenosi Gardijan.

Od 25.354 umrlih, Agencija za civilnu zaštitu registrovala je COVID-19 kao službeni uzrok u 13.710 slučajeva, a oko 11.600 smrtnih slučajeva nije ušlo u taj broj.

To su pretežno slučajevi iz sjevernog dijela Italije, koji je bio najviše pogođen virusom.

Biro za statistiku saopštio je da je razumno pretpostaviti da su ti ljudi umrli od COVID-19, a da nisu testirani, ili da su umrli zbog drugih bolesti od kojih nisu liječeni zbog velikog pritiska na zdravstveni sistem.

Zvanično, do 3. maja, Agencija za civilnu zaštitu zabilježila je 28.884 smrtna slučaja od virusa korona, a ovaj podatak uključuje samo ljude koji su na testiranju bili pozitivni. Više umrlih bilo je samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvještaj ISTAT-a koj je nastao u saradnji s italijanskim Nacionalnim institutom za zdravstvo potvrdio je veliku koncentraciju epidemije u sjevernim regionima zemlje, gdje je i velika većina neprijavljenih smrtinih slučajeva.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )