Foto: x.com

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se kreću prema gradu Gazi nakon što su ga prethodno opkolile, kao i da su stigle do obale Sredozemnog mora i na taj način podijelile palestinsku enklavu na sjeverni i južni dio.

 ''Sjever i jug Gaze odsečeni su jedan od drugog, i pod kontoloom su IDF. To znači da idemo napred prema gradu Gazi, opkolili smo ga prije dva dana i napredujemo'', rekao je potpukovnik IDF-a Peter Lerner.
 
On je grad Gazu opisao kao ''tvrđavu terorističkih aktivnosti Hamasa'', i dodao da je IDF odlučan u nameri da uništi tu palestinsku militantnu grupu.
 
Prethodno je portparol IDF-a Danijel Hagari takođe rekao da su izraelske trupe podelile Gazu na dva dijela i istakao da će IDF dozvoliti da se otvori jednosmjerni koridor kojim će navodno stanovnici sjeverne Gaze preći u južni dio.
 
''Ovo je jednosmjerni koridor ka jugu. Nastavljamo da napadamo snažno i nastavljamo da sprovodimo našu kopnenu operaciju u severnoj Gazi i većem gradu Gaze'', rekao je Hagari.
 
Si-En-En je ranije prenio da su izraelske snage ubijale palestinske civile u blizini zona evakuacije, što praktično znači da nema garancije za bezbjednost civila, za šta su organizacije za ljudska prava rekle da Izrael možda krši međunarodno pravo.
 
Pored toga, Tajms of izrael je prenio da je IDF naneo ''teške udare'' tokom noći u sjevernom delu pojasa Gaze nakon što su izveli napade na podzemnu i nadzemnu infrastrukturu koja navodno pripada Hamasu.
 
Vojska je saopštila da izvodi ''široko rasprostranjene napade na terorističku infrastrukturu, ispod zemlje i iznad nje''. Hamas je udare opisao kao "intenzivne bombaške napade".
 
Blinken najavio veću humanitarnu pomoć Pojasu Gaze
 
Količina humanitarne pomoći Pojasu Gaze značajno će se povećati u narednih nekoliko dana, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.
 
"Mislim da ćemo u danima koji dolaze vidjeti da se pomoć može proširiti na značajne načine", rekao je Blinken novinarima pred odlazak iz Turske.
 
On je naveo da je tokom posjete Turskoj razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom i drugim regionalnim zvaničnicima o pitanjima "pravednog i održivog mira" na Bliskom istoku.
 
Blinken je naglasio da Vašington ulaže napore sa ciljem rješavanja krize.
 
Prema njegovim riječima, SAD su zabrinute zbog situacije u Pojasu Gaze i rade sa Izraelcima na koracima koji bi se mogli preduzeti kako bi se minimalizovali civilni gubici.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )