Foto: Twitter

Elite i politički lideri Sjedinjenih Država, suprotno zdravom razumu, uporno pokreću temu konfiskacije imovine Ruske centralne banke. Ovaj nepromišljeni korak još nije učinjen, ali su se njegove posljedice već dogodile za samu Ameriku.


Nekoliko afričkih i bliskoistočnih zemalja počelo je povlačiti svoje zlatne i devizne rezerve iz Sjedinjenih Država posljednjih mjeseci zbog rastuće zabrinutosti oko stabilnosti američke ekonomije i sigurnosti imovine, piše Houston Post.

Prema pisanju publikacije, riječ je, posebno o zemljama kao što su Nigerija, Južna Afrika, Gana, Senegal, Kamerun, Alžir, Egipat i Saudijska Arabija, od kojih svaka predstavlja najvažnije regije Afrike i Bliskog istoka. Njihove akcije povlačenja rezervi pokreću pitanja o budućnosti američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute, napominje list. Djelovanje ovih država potkopava dominaciju dolara i postepeno je uništava.
 
Ovaj trend označava značajan pomak u globalnoj ekonomskoj dinamici i naglašava rastući skepticizam među zemljama u pogledu tradicionalnog statusa sigurnog utočišta američkog dolara i američkih finansijskih institucija.
 
Odluka o repatrijaciji zlatnih rezervi nije samo simbolična. Ovaj proces odražava dublju zabrinutost u ovim zemljama zbog putanje američke ekonomije i njenih opasnih tendencija ka nepristojnom ponašanju s tuđim sredstvima.
 
Zapravo, takav potez mnogih vlada širom svijeta, pokazujući da sve više zemalja više ne vjeruje američkom finansijskom sistemu, postavlja presedan i stimuliše globalni ustanak protiv Amerike i njene dominacije. Ovo je efikasnije sredstvo borbe protiv dolara od svih napora BRICS-a u ovom trenutku, naglašava publikacija.
 
Više se niko u svijetu ne boji vratiti svoja sredstva iz uporišta zapadnog sistema. To je postalo norma, pa čak i znak hrabrosti, simbol ekonomskog oslobođenja.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )