Foto: Telegram

Ruske snage bilježe napredak duž cijele linije fronta u DNR, Hersonu i Zaporoškoj oblasti, rekli su lideri tih oblasti.

Situacija na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti je stabilizovana, poručio je danas član glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov za "RIA Novosti".
 
"Naša vojska je učvrstila pozicije i drži pod kontrolom svoje nove položaje. Sada radimo na jačanju ovih položaja kako ih ne bismo izgubili", rekao je Rogov, koji je prije sedam dana izjavio da je ruska vojska zabilježila napredak u Zaporoškoj oblasti, te da se zbog toga linija fronta u tom regionu pomjerila napred.
 
Jača ofanziva u ovom regionu ponovo je bila započeta početkom ove godine, kada su se borbe vodile duž cijele linije fronta.
 
Rogov je dodao i da ima informaciju da određeni broj stranaca iz SAD, Francuske, Njemačke i Velike Britanije ima želju da dođe u Zaporožje i da se bori na strani Rusije. Ipak, za sada je, kako je kazao, njihov dolazak otežan zbog logističkih problema.
 
Napredak i u DNR
U međuvremenu, situacija u Donjeckoj Narodnoj Republici ostaje jedna od najtežih. Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da ruske snage nastavljaju da napreduju duž cijele linije fronta.

"Vagnerovci" su, kako je kazao, postigli uspjeh u pravcu Sjeverska na sjeveru DNR, nedaleko od LNR. Za sada se ipak radi samo o periferiji, ali je ovo važan pravac jer će pomoći pri daljem oslobađanju Krasnog Limana, objasnio je.
 
Oružane snage Rusije su krajem maja oslobodile Krasni Liman, ali je to mjesto tokom jeseni ponovo potpalo pod kontrolu ukrajinske vojske, nakon čega su borbe u tom dijelu nastavljene do danas.

U Ugljedaru, u DNR, situacija ostaje kritična. Ukrajinci ne dopuštaju civilima da napuste grad, rekao je Pušilin.
 
"Kao i ranije, oni se koriste kao živi štit", poručio je upozoravajući da civilima prijeti opasnost i od mina. Ukrajinske snage miniraju višespratnice u Ugljedaru, pripremajući se za eventualno povlačenje, dok se obično stanovništvo krije u podrumima, izjavio je juče lider DNR.
 
Iz obližnjeg grada Marjinka, koji se nalazi u blizini Donjecka i koji se koristi za konstantne napade na glavni grad DNR, pristižu dobri signali, dodao je.

Pozitivni rezultati postoje uprkos tome što Kijev šalje sve više rezervi u Ugljedar i Marjinku, ocjenio je lider DNR.
 
"Oslobađamo jugo-zapadni dio" Marjinke, rekao je.
 
Sa druge strane, situacija u Bahmutu i dalje je teška, kazao je Denis Jaroslavskij, komandant Oružanih snaga Ukrajine.
 
"Neprijatelj je djelimično zauzeo grad. Industrijsku zonu i privatni sektor uz rijeku. Rusi uspjevaju da probiju dijelove fronta i približe se našim položajima", rekao je Ukrajinac u videu koji je počeo da kruži mrežama.
 
Herson blizu oslobođenja

U Hersonu se situacija takođe pozitivno razvija za rusku vojsku. Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Volodimir Saldo rekao je da je trenutak oslobođenja Hersona, iz kojeg su se Rusi povukli u oktobru i novembru prošle godine, blizu i da ukrajinske trupe to znaju i osjećaju.
 
"Sa sigurnošću mogu da kažem da okupatori, koji su još aktivni u Hersonu, to već znaju, već osjećaju i već čine sve da izađu iz grada", kazao je Saldo za medij "Tavrija".
 
Prema njegovoj izjavi s  početka godine, Rusi drže pod kontrolom 75 odsto teritorije Hersonske oblasti.
 
Oslobođeni zarobljenici ne bi ponovo na front
Rođaci ukrajinskih ratnih zarobljenika traže da ih ne vraćaju kući, rekao je prvi zamjenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. 
 
"Majke i supruge ukrajinskih vojnika u svojim apelima komesaru za ljudska prava u Rusiji traže da njihovi najmiliji ostanu na teritoriji naše zemlje (Rusije) kako ih ne bi ponovo poslali u borbu", rekao je on.
 
Kijev se prema vojnicima odnosi kao prema "topovskom mesu", kazao je Poljanski, nakon što su prije par dana, 4. februara, Kijev i Moskva još jednom razmenili zarobljenike. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )