Foto: Telegram

Američki novinar Simur Herš izjavio je u intervjuu izdanju „Ekspres“ da ima dodatne informacije o situaciji sa „Sjevernim tokovima“, ali da ne može da ih otkrije.

„U toku ste kakva su naređenja stizala. Znam o tome mnogo više, nego što mogu da kažem. Ali, moram da zaštitim ljude od kojih dobijam informacije“, priznao je novinar.

Herš je dodao da ne sumnja da je u pravu povodom opisanih događaja i ismijao je verziju sa „proukrajinskom grupom“.

Američki novinar je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Sjevernog toka“. U članku, Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na ljeto 2022. godine pod cjevovode „Sjevernog toka“ postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bijela kuća saopštili su da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se vjeruje stavu Amerike.

U pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje upućenom predsjednicima SB UN i Generalne skupštine, kao i generalnom sekretaru organizacije ističe se da su vlasti Njemačke, Danske i Švedske odbile su da sarađuju sa Federalnom službom bezbjednosti (FSB) i Generalnim tužilaštvom Rusije na istrazi sabotaža na gasovodima „Sjeverni tok“.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji. Operator „Sjevernog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće ocjeniti kada će oni biti popravljeni.

Pisanja medija o incidentu i umješanosti proukrajinske grupe

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obavještajne agencije, nedjelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umješanost u sabotažu na gasovodima „Sjeverni tok" i „Sjeverni tok 2".

Njemački list „Cajt“ saopštio je da su njemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Sjeverni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umješanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Sjeverni tok“, te da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )