Foto: screenshot / X

Politički šef pokreta Ismail Haniyeh potvrdio katarskim i egipatskim zvaničnicima da je Hamas prihvatio prijedlog za prekid vatre, javlja Anadolija.

Haniyeh je u ponedjeljak rekao katarskom premijeru Mohammadu bin Abdulrahmanu Al Thaniju i šefu egipatske obavještajne službe Abbasu Kamelu da ova palestinska grupa prihvata njihove uslove za prekid vatre s Izraelom.
 
U saopštenju Hamasa se ne precizira koji su to uslovi.
 
Američki, egipatski i katarski posrednici pregovarali su s Hamasom posljednjih dana o prijedlogu u tri faze, koji je dobio zeleno svjetlo od Izraela. Prijedlog nije objavljen, ali navodno predviđa da će u prvoj fazi 33 živa taoca – žene, djeca, starci i bolesnici – biti oslobođeni tokom 40-dnevnog primirja, u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika.
 
Prema objavljenom tekstu, indirektni pregovori između Izraela i Hamasa započeli bi iznova 16. dana primirja, kako bi se uspostavio aranžman za vraćanje održivog mira u Gazi tokom druge i treće faze sporazuma.
 
U drugoj fazi, svi preostali živi zatvorenici bi bili pušteni tokom daljnjeg primirja od 42 dana, u zamjenu za još stotine palestinskih zatvorenika, a IDF bi se povukao iz Gaze.
 
Treća i posljednja faza dogovora će ponovo trajati 42 dana i Hamas bi navodno trebao predati tijela onih koji su ubijeni 7. oktobra ili umrli u zarobljeništvu, u zamjenu za tijela palestinskih zatvorenika, koji su umrli u izraelskom pritvoru.
 
Rehabilitacija pojasa Gaze započela bi tokom prve faze sporazuma, počevši od obnove cesta, električne, vodovodne, sanitarne i komunikacijske infrastrukture u Gazi. Pripreme za petogodišnji plan rekonstrukcije kuća i civilne infrastrukture u Gazi biće završene tokom druge faze sporazuma, a izgradnja bi počela u trećoj fazi, pišu mediji na hebrejskom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )