Foto: undefined

- I ne, nije ti potreban taj datum u godini da bi obelježio svoje sjećanje na tog Nekog. Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim Nekim, gotovo je uvredljivo obelježavati baš taj dan - napisala je Balaševićeva ćerka Beba

Legendarni Đorđe Balašević, čuveni kantautor za kojim tuguje cio region, preminuo je na današnji dan prošle godine, 19. februara, u Kliničkom centru Vojvodine.
 
Poštujući odluku samog velikog barda koju je još u pesmi "Slovenska" ispjevao kada je napisao: "Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin. Ne dozvoli tad da naprave od toga tužni treći čin. Nek mi ne drže govore, nek drugom pletu lovore…", porodica Balašević odlučila je da ne drži pomen svom voljenom Đorđu.

Ovakvu odluku obrazložila je njegova ćerka Jelena Beba Balašević na svom Fejsbuk profilu gde je napisala:
 
- Obelježavati dan kad je Neko Tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog "nedostatka poštovanja" nego upravo suprotno. Tog Nekog sjećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pjesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima...

Podsjetimo, Balašević je rođen 1953. godine u Novom Sadu a 1977. godine započeo je muzičku karijeru sa grupom Žetva, sa kojom snima pesmu "U razdeljak te ljubim", koja odmah postaje hit.

 
Godinu dana kasnije osniva grupu Rani mraz sa kojom će snimiti tri albuma a kasnije počinje i solo karijeru. Osim pjesama, Panonski mornar, imao je i drugačije načine izražavanja. Objavio je romane "Tri posleratna druga", "Jedan od onih života", potom "Kalendar mog detinjstva" i "Rani mraz", koji je opisan kao "scenario za dugometražnu igranu baladu", a jedno vrijeme je pisao i novinske kolumne. Upravo se i Balaševićeva rediteljska avantura završila filmom "Rani mraz". Prije toga, ovaj kantautor ostvario je uloge i na televiziji, pa je glumio u serijama "Vojnici", "Pop Ćira i pop Spira", "Specijalna redakcija".
 
Dobitnik je brojnih priznanja, a ostaje zapisano i to da je Balašević prvi dobitnik Februarske nagrade Grada Novog Sada. Poslednji koncert u Novom Sadu održao je na Bogojavljensku noć 2020. godine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )