Foto: Pixabay

Da li bebe dobijaju najbolje od oba svijeta ili je stvar genetske lutrije?

Geni naprave dobar spoj maminih i tatinih osobina za bebu, ali koje su čije?
 
Večita je trka zanimljivih stvari koje bebe mogu da naslijede od oba roditelja, ali u bazenu gena istraživanje je pokazalo koji geni dolaze od mame, a koji od tate, navodi "Babygaga.com"
 
Mama
Već je svijetom prošetala informacija da inteligenciju nasleđuju od mame, a šta još?
 
1. Boja i tip kose

Boja i tip kose najviše zavisi od majke, pogotovo ako je mamina kosa tamnija od tatine. No, ponekad boja kose nije ni slična roditeljevoj, to je zbog nepredvidivosti genetike. Kada je u pitanju tekstura, najviše se da primjetiti da bebe naslijeđuju kovrdžavu kosu od majke.
 
2. Lijevorukost
 
Geni za prenošenje lijevorukosti su nekako komplikovani. Ako je bebin tata lijevoruk, to malo povećava šansu da se rodi lijevoruka beba, ali imati mamu koja je takođe lijevoruka to povećava još značajnije. Oba lijevoruka roditelja gotovo garantuju da će i beba biti lijevoruka. Ukoliko su svi sa majčine strane lijevoruki, i dijete će sigurno biti.

3. Položaj spavanja
 
Studije pokazuju da se položaj spavanja naslijeđuje više od mame nego od tate.  Ovo uključuje probleme sa spavanjem kao što su bacanje i okretanje, kao i nesanice, ali i popodnevne dremke.
 
Tata
1. Usne
 
Kada je u pitanju veličina i struktura usana, tatini geni mogu napraviti razliku sa ovom osobinom. Beba se može roditi sa usnama koje potpuno liče na njihove tate, posebno ako tata ima pune usne. Pune usne imaju tendenciju da budu dominantne.
 
2. Duhovitost
 
Tačno  je da smiješni tata može imati veliki uticaj na smisao za humor njegovog mališana. Kao i sve druge osobine ličnosti, genetika može pomoći u stvaranju ukupne ličnosti male bebe, uključujući smisao za humor. Ne postoji gen za humor; postoje geni koji čine određenu dispoziciju kao što je ona sklona humorističkoj strani osobe.

3. Otisak prsta
 
Svako ima različite otiske prstiju, dvije osobe nikada neće imati iste otiske prstiju kao još neko na svijetu. Tako očevi nemaju iste otiske prstiju kao i deca, ali sigurno mogu imati uticaj na formiranje njihovog otiska. Ima dosta sličnih komponenata, zato pogledajte dobro otiske prstiju bebinog oca, a zatim i otiske prstiju bebe - postoji velika šansa da može biti mnogo sličnosti u šarama.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )