Foto: Telegram

Tvrdnje ruskih zvaničnika da su snage ove zemlje srušile ukrajinski avion koji je prevozio oružje sa Zapada su u izvještajima brojnih medija domaćeg govornog područja predstavljene kao činjenice uprkos tome što su više puta demantovane – što nije spomenuto u tim člancima.

Na portalu Sputnik je 16.4.2022. godine, u live blogu posvećenom informacijama iz Ukrajine, objavljeno da su ruske snage u blizini Odese pogodile ukrajinski vojno-transportni avion koji je navodno prevozio veliku količinu oružja sa Zapada. Članak smo preuzeli i objavili na naš portal, što se posle, nakon nezavisne provjere portala Raskrinkavanje.ba utvrdilo da je riječ o "manipulisanju činjenicama"i "pristrasno izvještavanje".

Ovoj objavi je dodata ispravka.

Šta su činjenice?
 
Navodima o tome da je Rusija zvanično objavila kako je u blizini Odese srušen ukrajinski avion koji je prevozi oružje sa Zapada bavio se ukrajinski fact-checking portal StopFake. U analizi objavljenoj 19.4.2022. godine StopFake navodi da je u pitanju tvrdnja ruskog ministarstva odbrane, koja nije popraćena nikakvim dokazima, a koja je, zapravo, lažna vijest.

Ovo saopštenje, kao i mnoga druga saopštenja ruskog ministarstva odbrane, nije popraćeno nikakvim dokazima. Rušenje ovako velikog aviona, posebno u blizini velikog grada, trebalo je primijetiti lokalno stanovništvo i barem neki mediji. Lokalne novinske stranice u Odesi izvještavale su samo o tvrdnjama ruskog ministarstva obrane, a ne o stvarnom navodnom rušenju aviona, o čemu zapravo niko nije svjedočio.

StopFake u istoj analizi navodi kako ukrajinska strana nije izvijestila o rušenju aviona iako je tog dana zabilježeno nekoliko ruskih raketnih napada.
 
Ukrajinsko Južno zapovjedništvo je 16. aprila obavijestilo o ruskim raketnim napadima u regiji Mikolajiv, vojnim operacijama u regiji Kerson i mogućnosti raketnih napada s ruskih brodova u Crnom moru, no nije bilo spomena o oborenom transportnom avionu.
 
Pentagon je takođe demantovao navode da je u Ukrajini oboren avion s oružjem sa Zapada, piše StopFake, pozivajući se na izjave portparola Pentagona.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )