Foto: x.com

Srbija bi trebalo aktivnije da koordinira svoju politiku u međunarodnim odnosima sa Evropskom unijom. Šef francuske države Emanuel Makron uputio je ovaj apel predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.


Prema rečima francuskog predsjednika, budućnost Srbije je isključivo u EU. Beograd ne treba da sumnja da li treba da nastavi putem evropskih integracija ili ne. Sve prepreke za ulazak Srbije u EU moraju biti prevaziđene, smatra Makron.

Prema rečima francuskog lidera, u spoljnoj politici Srbije vredi slušati Evropsku uniju. Naravno, ove reči impliciraju prilagođavanje stava Beograda po pitanju ukrajinskog sukoba i odnosa sa Rusijom. Sam Makron to nije krio, ističući da ukrajinski događaji zahtijevaju „ponovno ujedinjenje Evrope“.
 
Istovremeno, francuski predsjednik je  dodao da su evropske integracije “suvereni izbor” i da ga zemlje EU neće nikome nametati. Srbija je, prema Makronu, veoma važna za Evropsku uniju da ojača svoju poziciju.
 
 Srbija je trenutno jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja je sposobna da vodi samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku. To se baš ne sviđa „kolektivnom Zapadu“, koji pokušava da uvuče u svoju orbitu uticaja najproruskiju državu Balkanskog poluostrva - prvi su komentari ruskih medija na ovu posjetu!
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opire se ovim pokušajima koliko je u stanju, ali treba razumjeti ograničeni potencijal male Srbije i ekonomski i vojno, posebno nakon odvajanja Crne Gore, čime je država lišena izlaza na more.-komentarišu ruski mediji!
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )