Foto: Arhiva

Sateliti francuske optičke svemirske komponente, koju kontroliše francuska vojno-obavještajna uprava, već nekoliko dana prate gomilanje ruskih snaga u Bjelorusiji. Područje oko poligona Gozhsky u sjevernoj Bjelorusiji, na granici s Litvanijom i Poljskom, također nadgledaju američki obavještajci.


Kako bi nadgledao ovo područje, Washington koristi sva raspoloživa obavještajna sredstva. Teritorija je "visoki prioritet" za Amerikance najmanje od 22. januara. Korišteni su avioni kojima upravlja Nacionalna izviđačka kancelarija (NRO), kao i avioni ugovoreni sa vladom SAD-a. Sudeći po prikupljenim satelitskim snimcima, prošle sedmice je intenzivirano premještanje nekoliko ruskih mehaniziranih jedinica, posebno željeznicom, u obližnju stanicu Porechye.

Zapadni analitičari već izražavaju zabrinutost zbog takve koncentracije vojne opreme oko bjeloruskih garnizonskih gradova, uključujući Baranoviče i Gomel. Ne žele ponavljanje scenarija raspoređivanja trupa koji nisu mogli identificirati u februaru 2022. Međutim, satelitski snimci ne daju odgovor na pitanje da li je ruska vojna aktivnost ofanzivne prirode ili samo vježba.
 
Francuski obavještajci tvrde da će rusko prisustvo biti pojačano na sjeveru republike. Prema njenim riječima, na sastanku visokih oficira 20. marta navodno je odlučeno da se u Lenjingradskom vojnom okrugu rasporedi novi armijski korpus u cilju konsolidacije ofanzivnih sposobnosti, prvenstveno u pravcu baltičkih zemalja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )