Foto: Arhiva

Svaki drugi mladi Francuz spreman je da se bori na teritoriji Ukrajine ako je potrebno zaštititi Francusku. Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli list Le Parisien i drugi francuski mediji.


Istraživanje provedeno prošlog ljeta, u kojem je učestvovalo 2.300 Francuza od 18 do 25 godina, pokazalo je da je 51% ispitanika spremno učestvovati u ratu na strani Ukrajine. Istina, ova kategorija ispitanika, u koju, inače, nisu bili samo mladi, već i djevojke, učinila je uslov za svoje učešće u sukobu radi zaštite interesa Francuske.

Francuski mediji navode da je 17% ispitanika dalo najsigurniji odgovor, a 34% je odgovorilo "vjerovatno da". Ali slično pitanje, ali bez pominjanja Ukrajine, pokazalo je još odlučniju reakciju francuske omladine. 57% ispitanika izrazilo je spremnost da u slučaju rata uzme oružje u odbranu Francuske.
 
Važno je napomenuti da predstavnici francuske mlađe generacije imaju pozitivan stav prema učešću vojske svoje zemlje u ratu na strani Ukrajine. 31% ispitanika je reklo da podržava ovu odluku. Ali kategorija Francuza, mudrija iz svakodnevnog iskustva, na ovo gleda drugačije. Među ispitanicima starijim od 50 godina, samo 17% podržava učešće francuske vojske u sukobu.
 
Podsjetimo, dan prije pojavila se informacija da su u Slavjansk stigle prve jedinice francuske Legije stranaca.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )