Foto: srna

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH večeras je izabrala 16 najznačajnijih stranih investitora u BiH koji su u prošloj i ovoj godini ukupno uložili 169 miliona KM.

Izabrano je 10 investitora koji su u 2020. godini u BiH ukupno uložili 105 miliona KM i zapošljavaju 1.098 ljudi, te šest investitora koji su u ovoj godini uložili oko 64 miliona KM, a zapošljavaju 1.520 radnika.
 
Prema podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu ove godine registrovana su 766,2 miliona KM stranih investicija, dok su u cijeloj prošloj godini ukupno investirana 678,2 miliona KM.
 
Direktor Fipe Milica Marković rekla je novinarima da se manifestacija "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH" za 2020. i 2021. godinu organizuje kako bi zahvalili investitorima za koje je procijenjeno da su ostvarili najbolje rezultate.
 
"To su kompanije sa kojima mi sarađujemo i to ne znači da nema još dobrih kompanija koje posluju u BiH. Ovo je prilika da im zahvalimo i za doprinos koji su dali ekonomiji BiH, a naravno i da javno progovorimo o impozantnim rezultatima koje su postigli", navela je Markovićeva.
 
Kada je riječ o kriterijumima koji se uzimaju u obzir prilikom izbora najznačajnijih investitora, Markovićeva je pojasnila da je najbitnije da posluju pozitivno, a da se u obzir uzimaju ukupan dohodak koji su ostvarili i broj radnika koje su zaposlili.
 
Direktor firme za proizvodnju obuće "Alpina-Bromi" iz Tešnja Suad Rošo rekao je da je ovaj kolektiv u prošloj godini sa slovenačkom firmom "Alpina žiri" u proizvodnju uložio pet miliona KM, te zaposlio još 80 radnika.
 
Za prošlu godinu nagrađene su kompanije iz različitih privrednih grana, i to "Temaks" iz Orašja, "Alpina-Bromi" iz Tešnja, "Privredni preporod" iz Banjaluke, "Koala automotive" iz Tuzle, "Društvo monti" i "Sine star" iz Sarajeva, "Longvud" iz Cazina, "Simfoni" iz Istočnog Starog Grada, "Hidraulika fleks" iz Laktaša, te "Sarajevski kiseljak" iz Kiseljaka.
 
Kompanije koje su nagrađene za ovu godinu su "Eko enerdži" iz Gračanice, "AFT Bosnija" iz Živinica, "Kableks BH" iz Laktaša, "Virdžin puls" i "Transkom vorldvajd" iz Tuzle, te "Sinepleks BH" iz Sarajeva.
 
Osim predstavnika najznačajnijih investitora, večerašnjoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, te Centralne banke i Spoljnotrgovinske komore BiH.
 
Izbor najznačajnijih stranih investitora organizovan je u prostorijama kompanije "Grinpark baj Simfoni" na Trebeviću u Istočnom Sarajevu. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )