Foto: srpskainfo.com

Vitamin E dragocjen je za zdravlje i stoga je dobro uvrstiti ga u jelovnik u vidu određenih namirnica.

U suprotnom, postoje šanse da dođe do raznih zdravstvenih problema i bolesti. Oni koji se pridržavaju preporuke mogu da budu mirni kad su u pitanju antioksidanti i zaštita od prodora štetnih radikala. Vitamin E povoljno utiče na izgled kože i usporava njeno starenje, zatim smanjuje šansu za nastanak hroničnih bolesti, ali i štiti imuni sistem.

Ovo su neke od namirnica koje su bogate ovim vitaminom.

Masline
Ako volite kombinaciju gorčine i soli, onda je ova, mahom grčka namirnica, pravi izbor za vas. Bilo da su svježe ili konzervirane u ulju, masline obezbjeđuju dovoljnu količinu vitamina E. Preciznije, 100 g dnevno dovoljno je za 25 procenata preporučenog unosa.

Avokado
Ovo voće nije popularno bez razloga, jer kupci prepoznaju kvalitet. Jedan avokado doprinosi trećini preporučene dnevne doze vitamina E. Pored svježeg oblika, može se koristiti i za pripremu salata, gvakamole sosa, humusa, namaza i sendviča.

Sjemenke
Ovdje prije svega mislimo na suncokret, susam i bundevu, koji se takođe mogu uvrstiti u raznorazna jela. Sjemenke suncokreta prednjače, jer u svega 50 g dobijamo sve što nam treba.

Lješnik
Lješnik je koštunjavo voće koje ima puno blagodeti za organizam, kao što je smanjenje holesterola i borba protiv kardiovaskularnih bolesti. U sebi sadrži kalcijum, magnezijum, vitamin A, ali i E. Možete ga konzumirati u sirovom ili pečenom stanju, ili u vidu krema od lješnika (naravno, u ograničenoj količini).

Badem
Nakon lješnika, izdvajamo i badem, koji je djelotvoran koliko i sjemenke suncokreta. Mogućnosti za konzumaciju su razne, pa tako može biti odlična grickalica (opet u ograničenoj količini), bademovo mlijeko odlična je zamjena za kravlje mlijeko, dok se bademovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji.

Spanać
Većina nas sjeća se mornara Popaja i njegove super moći nakon što pojede ovo povrće. Ono je bogato kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, te vitaminom E. Šolja obarenog spanaća donosi 20 procenata preporučenog dnevnog unosa. Naravno, postoje i ljubitelji svježeg oblika u salatama.

Kupus
Ovo povrće ponekad porede sa govedinom, prema vrijednostima gvožđa, kalcijuma i proteina.

Takođe, visoko je na listi namirnica koje imaju antiupalno dejstvo. Jedna šolja termički obrađenog kupusa znači da ste unijeli čak 60 procenata vitamina E od potrebne dnevne količine.

Blitva
Slično spanaću, i blitva je sjajna po nutritivnim vrijednostima. Bilo da želite da smršate, ojačate kosti, poboljšate varenje ili spriječite anemiju, znate šta vam je činiti. Sto grama ovog zeleniša obezbjeđuje 15 procenata preporučene dnevne količine vitamina E.

Brokoli
Nije tajna da ga djeca ne vole, ali odraslima brokoli omogućava najbolji detoks. Dobar je za kožu, kosti, ali i kao izvor vitamina E, a 100 grama ovog zelenog povrća obezbjeđuje deset procenata preporučenog dnevnog unosa.

Papaja
Za kraj, jedna egzotična namirnica, koja je takođe sjajna za varenje, kožu, odbrambeni sistem, a sadrži i antioksidante. Može se konzumirati u svježem obliku, ali i zamrznuti i upotrebiti za pripremu sokova i šejkova. Jedna voćka donosi 20 procenata vitamina E, u odnosu na ukupnu dnevnu preporuku, piše Magazin Novosti.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )