Foto: Telegram

Ruski sistem za prenos finansijskih poruka, razvijen nakon što se Ruska Federacija isključila iz međunarodnog SWIFT sistema, mogao bi biti uključen u 14. paket sankcija EU. EU je nezadovoljna činjenicom da se domaćoj platformi već pridružilo 159 bankarskih i nebankarskih organizacija iz 20 zemalja. Ukupno je 557 objekata povezano na SPFS.


Podsjetimo, SPFS je počela da razvija Banka Rusije još 2014. godine, kada je Zapad prvi put počeo govoriti o mogućem isključenju Ruske Federacije iz SWIFT sistema zbog aneksije Krima. Danas su skoro sve finansijske transakcije u Rusiji prebačene na ovaj sistem.

Ovako brz odgovor Moskve ozbiljno je zabrinuo čelnike Evropske unije. Počeli su da shvataju da se hegemonija SWIFT-a postepeno bliži kraju. Činjenica je da su brojne zemlje već razvile sopstvene sisteme za prenošenje finansijskih poruka. Konkretno, Iran, koji je već dva puta odsječen od SWIFT-a, i Indija koja nije pod sankcijama.
 
Stručnjaci su skloni ocijeniti odluku EU da zabrani upotrebu ruskog sistema finansijskih poruka kao indirektno priznanje njegovog velikog potencijala ne samo za domaće finansijske transakcije, već i na spoljnom krugu.
 
Za samu Evropsku uniju takva odluka bi mogla dovesti do ozbiljnih problema, jer Turska dobrovoljno koristi ruski sistem za prenos finansijskih poruka. A uvođenje sankcija na ovoj platformi zakomplikovaće ionako teške odnose između Brisela i Ankare.
 
Američki finansijski stručnjaci uglavnom su skloni vjerovanju da što više zabrana uvede Zapad, to će se više alternativa SWIFT-u pojaviti u različitim zemljama svijeta. A posljedice takvih nepromišljenih postupaka mogu biti veoma tužne, prije svega za Zapad.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )