Foto: Jason Szenes/EPA

Novak Đoković više ne želi da interese tenisera zastupa kroz Savez igrača, oformljen kao jedno od tijela Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), već pokreće sopstvenu organizaciju.

O ovoj svojevrsnoj revoluciji u “bijelom sportu” svijet je obavijestila američka novinska agencija Asošijejted pres, a prenosi Blic.

Ona navodi da će Đoković zajedno sa nekadašnjim 30. igračem svijeta, Vasekom Pospišilom, dijeliti predsjedničku funkciju u tom novom tijelu, koje će za cilj imati borbu za bolji status igrača u tenisu.

AP javlja da su Đoković i Kanađanin poslali imejl kolegama, zalažući se da se formira Asocijacija profesionalnih teniskih igrača (PTPA).

U pismu se navodi da je cilj “da se prikupi podrška tenisera za formiranje udruženja čiji bi mandat bio da promoviše, štiti i zastupa interese tenisera… kao i da zaštiti budućnost tenisa”.

Pomenuta novinska agencija podsjeća da teniseri nikada nisu imali sindikat, kao što je to slučaj sa timskim sportovima u Sjevernoj Americi, već svako od njih po ovom pitanju nastupa individualno. Toga su se Nole i Vasek dotakli u pismu:

– Za razliku od mnogih drugih profesionalnih sportova, muški profesionalni tenis nikada nije imao reprezentativno tijelo u kome bi igrači zastupali igrače – navodi se u pismu.

Podsjetimo, profesionalne turnire u tenisu organizuje ATP, u kome je Đoković predsjednik Savjeta igrača, a Pospišil bio član tog tijela dvije godine prije nego što je u petak obavijestio javnost da ga napušta jer je kroz to tijelo “gotovo nemoguće uticati na važne odluke”.

Bilo je početkom 2020. govora o eventualnom organizacionom spajanju muškog i ženskog tenisa, o čemu je govorio i Rodžer Federer, ali Nole i njegov kolega to ne spominju u pismu:

– Cilj PTPA nije da zamijeni ATP, već da omogući igračima sopstvenu strukutru, nezavisnu od ATP-a, koja bi direktno odgovarala na potrebe igrača-članova, kao i na svaku njihovu zabrinutost U pomenutom pismu u koje je agencija AP imala uvid, navodi se da bi novom organizacijom upravljao odbor koji bi imao do devet članova, koji bi se birali jednom godišnje. Taj odbor bi izabrao dva “kopredsjednika”, a prvi bi bili Đoković i Pospišil.

U pismu se još navodi i da bi se PTPA bavila pravilima ATP-a i turnira, načinima na koji se dijele nagradni fondovi, disciplinskim sankcijama, penzijama, putovanjima, hrani na turnirima, osiguranju i medicinskom staranju o igračima.

Svi članovi buduće organizacije, plaćali bi članarinu u zavisnosti od toga koji su na ATP listi, pa bi oni iz Top 50 davali po 1.500 dolara, a samo 75 dolara oni koji su između 401. i 500. pozicije. Kod dublova bi najskuplje članarine bile one za igrače iz Top 30 i iznosile bi po 1.000 američkih dolara.

Na kraju imejla igrači su zamoljeni da podrže formiranje PTPA, a dodaje se i da “ako se dovoljan broj tenisera odazove i podrži inicijativu, prionućemo na sljedeće korake”. Prvi koji se javio da će ovu ideju podržati je Miloš Raonić – koji s Novakom treba da igra finale Sinsinatija.

Podsjetimo, minule noći Novak Đoković je uz brojne poteškoće u svojoj igri, ali i medicinske intervencije zbog obnovljenog bola u vratu, uspio da nakon velike borbe savlada Roberta Bautista Aguta u polufinalu i time zakaže njujoršku borbu za trofej Sinsinatija sa Raonićem. Međutim, iako je odmah poslije susreta Nole dao izjavu na terenu, začinivši je uz par srpskih riječi, do njegove konferencije za medije nije došlo, jer mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )