Foto: Telegram

Odluku kojom je Azovu omogućeno da na Fejsbuku i Instagramu otvaraju naloge i postavljaju sadržaje pozdravio je ukrajinski ministar Fedorov koji se zahvalio bivšem zamjeniku britanskog premijera Niku Klegu


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Kompanija "Meta" uklonila je neonacistički bataljon Azov sa svoje dugačke liste opasnih organizacija i pojedinaca.

Promjena će omogućiti Azovu da otvori naloge na Fejsbuku i Instagramu i postavlja na njima sadržaje bez straha da će oni biti uklonjeni, osim ukoliko ne naruše opšta pravila kompanije o dozvoljenom sadržaju. Drugi korisnici će, takođe, moći da podrže rad Azova, piše "Vašington post".
 
Promjena u uređivačkoj politici na mreži, dolazi poslije mjeseci debata o tome gde kompanija povlači liniju između slobodnog izražavanja u ratu i zabrane retorike koja bi mogla da vodi ka opasnim i nasilnim posljedicama van mreže.
 
Nadzorni odbor "Mete", koji čine nezavisni intelektualci, posljednjih mjeseci zamjerao je kompaniji da je otišla predaleko u suzbijanju sadržaja u kojima se kritikuju autoritarne vlade ili lideri.
 
U ovom slučaju, "Meta" je navela da je bataljon Azov odvojen od desničarskog nacionalističkog pokreta Azov, kao i da ukrajinska vlada ima formalnu komandu i kontrolu nad jedicinom. Drugi dijelovi pokreta Azov, uključujući Nacionalni korpus i njenog osnivača Andreja Bileckog još uvjek su na listi opasnih organizacija i pojedinaca, saopštila je "Meta".
 
Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov pozdravio je odluku "Mete" i izdvojio kao zaslužnog kompanijskog predsjednika za spoljne poslove Nika Klega, nekadašnjeg zamjenika britanskog premijera.
 
Prošlog ljeta, Fedorov se požalio u pismu upućenom Klegu da "Metin" automatski sistem za moderiranje sadržaja blokira ukrajinske medijske organizacije i onemogućava im da preneseu svoju istinu o sukobu u Ukrajini, dok je prethodno urgirao kod "Epla" i "Fejsbuka" da uvedu "digitalnu blokadu" protiv Rusije.
 
U tekstu "Vašington posta" navodi se da je Azov kontroverzna organizacija, kao i da je među najsposobnijim vojnim jedinicama koje su učestvovale u borbama u ključnim gradovima, poput Marijupolja ili sukobima u blizini Kijeva.
 
Ipak, ekstremno desničarska ideologija koju grupa zastupa, navodi se dalje, izaziva zabrinutost da privlače ekstremiste. Kada je Putin kao jedan od razloga početka vojne operacije u Ukrajini naveo i denacifikaciju, djelimično je mislio i na snage Azova, navodi "Vašington post".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )