Foto: x.com

U obraćanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Narodnoj skupštini RS-a rekao je da je odluka visokog predstavnika nož u leđa Bosni i Hercegovini, da je duboko zariven i da će biti bolno njegovo "čupanje".

Na početku je kazao da je Washington srušio Evropsku uniju, kao perspektivnu zajednicu zemalja koju je doveo u potpuno podanički položaj ne dozvoljavajući joj da se održi kao globalni igrač.
 
Govoreći o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine sa EU rekao je da u trenutku kad je dobila status pregovarača "dobijemo ovaj šamar".
 
"Meni je drago da se ovo desilo. Vraćam se na starog Dodika. Vidio sam da sam se za**bao. Nastavljamo politike koje odgovaraju Republici Srpskoj", kazao je Dodik.
 
Dodao je da je uprkos svim upozorenjima koje je dao, visoki predstavnik nametnuo Izborni zakon.
 
"Smatraju da smo manje važni, da smo nebitni, da nas podsmijevaju dok ovo govorimo. u SVakom slučaju nametanje navodno nekih zakona je nešto što je planirano. Htjelo se udariti nož u leđa Bosni i Hercegovini. To je urađeno. On je duboko zariven. Bolno je čupanje tog noža i bit će veoma bolno", rekao je Dodik.
 
Smatra da je to bilo glupo, nasilnički i primitivno.
 
"Da je udareno na narode u BiH, na Bošnjake, jednako kao i nas Srbe, ali jednako i na Hrvate. Mogli smo da čujemo reakcije, Dok Bošnjaci to orkestrirano podržavaju, podmečući se pod patronatsvo stranaca. To Srbi i Hrvati odbacuju", kazao je Dodik.
 
Napomenuo je da je šef EU Delegacije Johann Sattler svoje planove završio, a nakon što je prije toga kazao da ga je neko sinoć zvao i predlagao neke nove planove.
 
"Gospodine Sattler nećete praviti planove, vi ste svoje planove završili", rekao je Dodik.
 
U nastavku je govorio o politici, kako je rekao, bošnjačkih stranaka.
 
"Podaništvo političkih Bošnjaka je još gore. Postavlja se pitanje da li s njima vrijedi išta razgovarat. Politički lažovi u svakom trenutku. Njihove partije sve se isto ponašaju. Uvjereni su da će visoki predstavnik uraditi sve ono što žele dobiti", kazao je Dodik.
 
Govoreći o tome, rekao je da strana u Dejtonskom sporazumu nije Schmidt već samo RS i Federacija BiH.
 
"To nije ni zajednički nivo. Samo RS i FBIH mogu sporazumo da mijenjaju Ustav", rekao je Dodik.
 
"SAD i Britanija i Njemačka su uzurpirale BiH uz podršku Bošnjaka. Srušili su Ustav i Dejtonski sporazum. Oni su kolonizatori i uzrupatori institucija. Oni vode hibridni rat protiv RS Srbije i cijelog srpskog naroda", dodao je.
 
Smatra da Zapad gubi operacije širom svijeta pa i one u Ukrajini.
 
"Sada žele svima da se osvete. Vode hibridni rat koji podrazumijeva sankcije i podmukle operacije. Rade sa dijelom opozicije i NGO protiv RS-a. Prije bankama da ne smiju da sarađuju sa privrednim subjektima koji nisu po njihovoj volji. Žele gurnuti RS u bankrot", kazao je Dodik.
 
Smatra da su stranci željeli da RS nestane u plamenu.
 
"Ne mogu da vjeruju da RS može da preživi i ne mogu da vjeruju da će preživjeti vrijeme koje dolazi. Važno je da imamo većinu za našu politiku", kazao je Dodik.
 
Dodao je da se prijeti bankama u RS-u da ne smiju da sarađuju sa privrednim subjektima koji nisu po njihovoj volji.
 
"U američkoj ambasadi održan je sastanak prije sedam dana na koji su pozvani predstavnici banaka iz RS i jasno im je ukazano kako treba da se ponašaju. Traženo je od njih da zatvore sve račune licima i pojedincima i firmama koje se nalaze na njihovim listama. To je protuzakonito", kazao je Dodik.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )