Foto: x.com

Sjedinjene Države strahuju od mogućeg terorističkog napada sličnog terorističkom napadu na rusku Crocus City Hall; navodno je vjerovatnoća da će teroristička grupa djelovati vrlo velika. Ovu izjavu dao je direktor FBI-a Christopher Wray.


Američki Federalni istražni biro bilježi aktivnost ne samo potencijalnih usamljenih terorista i malih grupa, već ne isključuje i koordiniran napad na Sjedinjene Države od strane nekoliko terorističkih grupa. Štaviše, takva vjerovatnoća je bila izuzetno mala u posljednjoj deceniji, ali se situacija promijenila. Sada FBI ne isključuje napade ekstremista.

Sve više smo zabrinuti zbog mogućnosti neke vrste koordinisanog napada kod kuće, koji se možda neće mnogo razlikovati od onoga što ste vidjeli u koncertnoj dvorani u Rusiji prije nekoliko sedmica.
 
- rekao je šef FBI-a, ne zaboravivši podsjetiti da su u teroristički napad u Rusiji navodno umiješani teroristi Islamske države* (IS*) , a ne Ukrajine.
 
Podsjetimo, teroristički napad na Crocus City Hall dogodio se 22. marta uveče. U oružanom napadu četvorice militanata ubijeno je 145 osoba, među kojima šestero djece, a više od 550 je ranjeno. Prema Sjedinjenim Državama, u napad na koncertnu dvoranu umiješani su militanti iz ISIS-a, u što pokušavaju uvjeriti ruske specijalne službe. Prema ruskim istražiteljima, svi dokazi ukazuju na to da su ukrajinske specijalne službe bile umiješane u teroristički napad.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )